Finfint nyrenoverat på Värtavägen

Idag tänker jag inte klaga, istället visar jag ett nyrenoverat hyreshus (privatvärd) på Värtavägen i Stockholm vars fasad är helt nyrenoverad. Visst blev det bra? Det enda felet jag kan komma på är att balkongsidornas plåt är lite för tunn, vilket är en rätt försumbar detalj. Fanns det en 10-gradig skala skulle denna fasad få 9 och det är inte illa.

Hur såg det då ut innan renoveringen? Så här. Hur ser ett hus som är en verklig tiopoängare ut? Så här. Material och utförande lämnar inget att önska.Visst är det vackert? Både smäckert och solitt på en gång. Skall man vara riktigt petig skulle man kanske kunna anmärka på att balkongerna (troligtvis) inte är målade med linoljefärg. Trapphuset är dock riktigt fult p.g.a. att dörrarna bytts till riktigt fula säkerhetsdörrar som inte på något sätt påminner om de ursprungliga.

Apropå vackra detaljer så vad sägs om denna tvålkopp i ett hus på Rindögatan? I samma hus hittade jag också några lampor i entrén som undgått utbyte. Här en bild på en av dem.

17 svar på “Finfint nyrenoverat på Värtavägen”

 1. Är du en flitig besökare på lägenhetsvisningar? Eller hur får du tillgång till alla intressanta lägenheter du skriver om? Jag tänker mig att tvålkoppen kanske inte är ett sådant foto en mäklare tar i första hand, det brukar oftast vara extrema vidvinkelbilder på interiörer.

  1. Flitig var att ta i, men jag går då och då. Det är ett bra tillfälle att titta lite närmare på detaljer. Jag sparar också ned mäklarbilder när orörda hem visas.

 2. Vackert, jag älskar rundade balkonger.

  Ark. Ture Sellman 1934 står det i inventeringen om huset på Värtavägen. Sellman är förvånansvärt bortglömd idag trots en mycket stor produktion i Stockholm.

  1. Vet du några andra hus som han ritat? Hörnlägenheterna är mkt fina. Vardagsrummen går i vinkel och ett av fönstren är böjt. Det är ursprungligen tvåor m jfk. Det finns även en genomgående lgh per plan och en liten etta. Exteriören med rundade balkonger och”fönsterband” är verkligen stilig!

    1. Intressant! Jag har ett tant i en av hans hus, på Norr Mälarstrand. Planlösningen är originell. Sovrummet är stort och indelat i två delar. Mycket ovanligt,

     Finns Snellmans fotoarkiv tillgängligt någonstans?

     1. Att få bläddra i fotoarkivet vore onekligen intressant. Vissa av hans bilder dyker då och då upp på diverse auktioner. Anna Lindsten skriver dock att ”Han dog 1969, bortglömd och utblottad” vilket inte låter som ett trevligt öde..
      (http://www.modernamuseet.se/Stockholm/Gamla-utstallningar/2001/Staden-som-livsrum/Biografier-over-fotograferna-Text-Anna-Lindsten/)

      På bloggen Indianparken visas i övrigt två fina exempel på hans senare produktion. http://indianparken.blogg.se/2009/february/funkisen-lever-i-hammarbyhojden.html

     2. Huset i Hammarbyhöjden är mycket fint! Minns att jag passerade för många år sedan och att jag verkligen gillade det. Den stackars fastigheten vid Åsögatan är dock helt förstörd. Värre renovering får man leta efter! Synd på en så imponerande fasad.

      På Blekingegatan finns ett fint hus som påminner om det på Värtavägen. Kanske är arkitekten den samme?

     3. Trist. På de små bilderna ser den rätt ok ut 😉
      Vet du vilken adress på Blekingevägen?

     4. 5:an är ett Paul Hedqvist-hus från 1930. Bocander & Cronvall har ritat grannen med det rundade hörnet.

 3. Mycket fint renoverat! Tvålkoppen är suverän och även lampan i entrén. Har bestämt för mig att det såg ut så där min moster och morbror bodde på Rindögatan, tror att det var 6:an.
  Länken till svt fungerar tyvärr inte.

  1. Länken skulle inte vara där (den gick till ett klipp där Puck jansson lagar mikromat i Sköna söndag på 80-talet någongång..). Detta hus ligger högre upp på gatan, precis där Rindögatan svänger och är grannhus till den fastighet där Amelie Posse bodde).

 4. Jättefint med tvålkoppen! Jag saknar verkligen sådana där detaljer i nyare hus, det är så bra med förvaringsutrymmen som är inbyggda i lägenheten (som förvaringsutrymmenas drottning: serveringsgången).

  1. Vissa våningar hade små tvättrum i anslutning till sovrummet. Väldigt fint, även om badrum är mer praktiskt.

   En annan fin detalj är de där ringledningssystemet där en siffra tänds i köket så att jungfrun vet vart hon skall förflytta sig.

 5. Såna tvålkoppar i sån färg hade vi i en lägenhet i Uppsala, Luthagsesplanaden. Sent 30-tal tror jag det var byggt, eller tidigt 40.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *