Stenhammars sentimentala romans

Tor Mann var chefsdirigent för Göteborgs symfoniorkester under åren 1925-1939. År 1930 spelades Stenhammars Sentimental romans för violin och orkester (opus 28) in med Mann som dirigent och Francesco Asti på violin. Som av en slump finns den i mitt skivbibliotek.

Jag älskar Stenhammars sentimentala romanser. De är verkligen både romantiska och sentimentala och för mig mycket svenskklingande. Som en sommarnatt som sänker sig över en gård i landsorten, fylles den lyssnande med vemod och hopp. Verket är skriven 1910 och jag är osäker på hur det hela ligger till, men det året gjorde han ett verk som heter Två sentimentala romanser. Kanske är detta bara den ena? Skivans baksida innehåller en annan komposition och vanligtvis verkar de utges tillsammans (åtminstone på moderna lp-skivor).

På bilden ovan ses Tor Mann in action. Troligtvis är den tagen under den period när han dirigerade radiosymfonikerna vilket han gjorde fram till 1959.

4 thoughts on “Stenhammars sentimentala romans

  1. Du vet förstås att det just kommit en bok om Tor Mann på Atlantis? “Patos pch tradition – en bok om och med Tor Mann” som bygger på en lång intervju med honom 1973, året innan han dog, åttio år gammal. 2 cd-skivor finns också med där han dirigerar Stenhammars orkesterserenad, Ture Rangströms första symfoni, och de båda första symfonierna av Jean Sibelius, i inspelningar från 1942 och 1943.

    1. Inte alls! Det låter ju mycket intressant. jag vet inte mycket om Mann alls mer än att han verkar ha varit förtjust i de svenska kompositörerna. tack för tipset!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *