Det har rivits åtskilligt vid Hornsberg

I ärlighetens namn vet jag inte riktigt vad jag fotograferat men jag har för mig att det var en byggnad som tillhört SL som stod strax intill detta lätt förfallna hus. Det är en rätt fin funktionalistisk byggnad som tyvärr fått fula fönster insatta i översta våningen.

Ny adress, ja det får man verkligen hoppas att Flinks järn har fått! Om jag inte minns fel ligger den nya lokalen snett mittemot.

Visst har det sin charm med dessa rivningsrester. Som att blicka in i ett förlorat land som inte längre finns kvar.

Kan detta vara SL-relaterat? Det är i vart fall imponerande byggnader som hålls samman av ett funkishus i två våningar.

Om dessa byggnader finns kvar idag? Det vet jag inte. Bilderna tog en grå dag när våren trevande gjort sin entré och nu har hösten långa skuggor redan fallit.

5 thoughts on “Det har rivits åtskilligt vid Hornsberg

 1. SL-relaterat – eller snarare SS-relaterat. Busshallarna på Hornsberg ritades av KF:s arktitektkontor under Eskil Sundahl på 1930-talet.

  När de var nya – och ännu inte inklädda i plåt – var byggnaderna en funktionalistisk dröm med helt glasade gavlar och fantastisk rymd.

  Mer finns att läsa i böcker av och om KFAI samt på nätet i form av den antikvariska dokumentation som gjordes (av Stadsmuseet?) inför den rivning som nu uppenbarligen är i full gång.

 2. Där är den, ja. Tack för det.

  Omslagsbilden är en klassiker och mycket vacker!

  Den refererade boken om KFAI av Lisa Brunnström, “Det svenska folkhemsbygget. Om Kooperativa Förbundets arkitektkontor” kan varmt rekommenderas.

  1. Att jag inte läst Im garaget tidigare. Jag har hört talas om det och vet att det skall ruvas, men inte visste jag att det var en sådan pärla och dessutom blåklassat. Skall låna boken om KF. Fotade precis på Kvarnholmen, men har ännu inte haft råd att framkalla. Men det kommer vad det lider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *