You’ve got your hands and got your feet to plow your land and cut your wheat. Raise your head when night is done shout your thanks up to the sun

Detta är ett kyrkstall. Något ansatt av tidens tand och numera placerat en liten bit från gården. En gång i tiden stod det i närheten av kyrkstugan, ty även hästarna måste ha någonstans att övernatta.

Jag tänker på hur det var förr, när man lämnade landsbygden för att flytta in till stan och ta jobb i en fabrik, på ett kontor eller i en affär. Det är klart att alla inte var hemmansägare med möjlighet att försörja sig på landet, men nog kan man, åtminstone i efterhand, tycka att det knappast kan ha varit så mycket bättre att hamna i ett hyreshus i en förort. Modernt visserligen, men naturen och friheten flög allt sin kos.

Misstänker dock att den stora omflyttningen påverkades av den politik som fördes.

Jag hör till dem som tycker att det är lätt att känna sig fast och förslavad om man sitter framför en dator och producerar. Ett nytt slags löpande band skulle jag vilja säga. Annorlunda faller det sig om man påtar i sin egen jord. Kanske inte så väl betalt, men man är iallfall sin egen.

This is heaven to me

Och nu får det vara nog med konservativa ord för idag.

5 svar på “You’ve got your hands and got your feet to plow your land and cut your wheat. Raise your head when night is done shout your thanks up to the sun”

 1. Jag håller verkligen med dig, det kan inte ha varit så väldigt mycket bättre att hamna i en hyreskasern. Såg du den i mitt tycke allra bästa tv-serien någonsin, Hem till byn av Bengt Bratt? Tänker på småbrukarfamiljen som hamnade i ett höghus i Göteborg.
  Vilket vackert kyrkstall!

  1. Nej, jag har inte det. Borde verkligen se den om den finns tillgänglig. Tycker att det är lite tragiskt att de hamnade i ett höghus i Vällingby, men kanske fick de det trots allt bättre.

 2. Den finns att köpa 24 skivor för strax över 1.200. Det här hittade jag:
  ”Året var 1971 som vi första gången fick stifta bekantskap med familjerna Strid, Löfgren och Dahl i den lilla byn – HEM till BYN. Unge Per Löfgren hade just mönstrat av efter en tid till sjöss och återvänder hem.
  – Hemma i byn kämpar jordbrukarna för sin existens, mot myndigheter, regler och den låga lönsamheten. Flera av byns invånare gav upp, sålde sina hemman och flyttade till staden. Andra blev kvar och kämpade, med en ständigt växande oro för framtiden.
  – Ja, så började denna långa TV-serie 1971 och slutade efter 52 avsnitt 2007 – Sveriges längsta dramaserie.” Rekommenderas varmt!

  1. Några familjer i min by flyttade också in till stan o9ch det på 50-talet tror jag. På 70-talet återvände de dock, ty hemmanen hade de haft kvar. Jag borde verkligen se den serien. Den måste vara rätt intressant.

 3. Gör det! Den är mycket intressant, på flera sätt. Många av skådisarna har varit med ända från början. Hem till byn lär vara världens ”äldsta” tv-serie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *