Marit är Gustav Strängs nya jungfru

Jag fick en bok på posten häromdagen. Bokens författare är gammal släkting till mig som jag inte träffar särdeles ofta, men han är en man fylld av energi, trots hög ålder, och mycket fascinerande. Och så kom det som sagt ett paket på posten med ett handskrivet brev och nämnda bok.

Det var i Svappavara på 20-30-talet som den tragiska händelsen inträffade, hos vägmästare Sträng som inte hade det bästa rykte. Han var känd för att vara hård och ett tidigare hembiträde hade han förgripit sig på. Hustrun hans skolar i en annan by, tre timmars bussfärd bort, och till hösten skall ett vägbygge dra igång, påfarten till bron över Kalix älv.

Marit är Strängs nya jungfru, 23 år gammal. Hon skyr ladugårdsdoften och är glad över att ha fått en plats hos herrskapsfolk. Far hennes ligger döende och modern är ett känslokallt fruntimmer som det är svårt att tycka om.

Vilken film detta skulle kunna bliva! Historien är inte ny, men den är så brutal att man häpnar. Jag har inte läst Torgny Lindgren, men jag har läst Sara Lidman. Nog för att det finns onda människor i hennes värld, men de brott som de begår är inte lika kallblodigt utförda.

Romanen hade nog mått bra av en kunnig redaktörs bestämda hand, men bortsett från det är det en helt speciell berättelse som stundtals är mycket gripande. Jag vet inte om det är berättarens förtjänst, eller vad det är, men jag ser miljöerna framför mig. Den eländiga kylan och den bleka höstsolen, den begynnande vårvärmen och den korta sommaren.

Arthur Falck, som är pensionerad gruvingenjör, har tidigare författat Hardox in mines, som är en bok i en helt annan genre. Romanen Pannvärme är hans första skönlitterära verk och man skulle önska att fler berättelser från hans barndom kom på pränt. En intervju med honom hittar ni här.

3 svar på “Marit är Gustav Strängs nya jungfru”

  1. Vilken krutfarbror Arthur Falck verkar vara! Och vilken hemsk historia. Bra att sådant inte glöms bort. Vad betyder det att Strängs fru ”skolar i en annan by” – att hon är lärarinna? Rekommenderar dig varmt att läsa Torgny Lindgren, allra helst lyssna på hans inläsningar av sina egna böcker. Jag har bestämt för mig att han och Sara Lidman var släkt.

    1. Ja, hon är lärarinna och har sin tjänst i en annan by. Skolar sa man alltid förr, ”skolar i Abbortjärn” t. ex.

      Jag har inte läst Lindgren! det är en skam, men bra att jag har honom kvar!

  2. Aha, kul att lära sig ett nytt uttryck!
    Nej, inte skam, men hoppas du snart unnar dig glädjen att läsa TL!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *