Kvinnornas hus där på Kungsklippan

Studera denna vackra fasad och hur inbjudande det lyser från de helt uppglasade burspråken. Det var hit stadens emanciperade kvinnor flyttade i slutet av 30-talet. Kvinnor som kunde tänka sig att gå på restaurang tout seul, kvinnor som rökte cigaretter och som ansåg äktenskapet vara en mossig institution.

När de höga husen i kvarteret Diamanten stod klara, var tomten i kvarteret Smaragden ännu obebyggd. Det dröjde dock inte länge förrän fastighets AB Smaragden med byggmästare Olle Engkvist i spetsen uppförde Kvinnornas hus, en byggnad avsedd för självförsörjande kvinnor som ritats av arkitektduon Backström och Reinius som i samma veva ritade ett tegelhus med teakburspråk vid Nytorgsgatan. Kvinnornas hus måste ha varit deras första riktigt stora projekt.

Samtliga på de vanliga våningsplanen ligger längs med en lång korridor som går i vinkel, precis som huset. Lägenheternas dörrar är indragna i nischer som belyses med elektriskt ljus. Detta för att man inte skall behöva se en oändlig rad av dörrar. Studera ritningen över ett våningsplan.

Lägenheterna i huset är små och är främst ettor med kokvrå (här planlösningarna för de två huvudtyperna). De större har badrum, de mindre endast toalett. I gengäld har de små ett burspråk i glas. Ovan det vinklade burspråksfönstret sitter dubbla katedralglas, nedan vanligt fönsterglas och trådråglas. Det är lätt att tänka sig vilket vackert ljus det måste ha varit i dessa rum som vetter mot norr! Tyvärr är fönstren utbytta och glaset ovan och under delvis igensatt. Den ursprungliga konstruktionen framgår av denna skiss.

Huvudfasaden mot Kungsklippan ligger mot norr och den planterade gården badar i södersolen. Mot detta väderstreck har det uppglasade trapphuset förlagts ”för att damerna skola få ett luftigt och glatt intryck när de på morgonen skynda till sitt arbete”. Trappan är gjuten i betong och spåren från gjutformen är icke utplånade.

Entrén är lika tjusig som trapphuset och vetter mot Kungsklippan. På ömse sidor om porten ligger butikslokaler och de har separata ingångar.

Högst upp i huset, i en indragen våning, ligger matsal, klubbrum, kök, solterrass och gymnastiksal. Matsalen är ljus och takhöjden är stor. Utsikten är dessutom i toppklass, ty detta höga hus ligger på en av stans högsta punkter.

Intill matsalen finns ett intimt klubbrum försett med öppen spis. Väggpartiet och dörrarna är glasade för att ljuset skall nå in i korridoren utanför. Möblerna i detta rum, matsalen och huvudentrén har ritats av Oscar Nilsson.

Detta är nog den finaste detaljen: expeditionsdisken med servettfack för samtliga boende i huset. Tänk, det var på den tiden när pappersservetter inte kom på fråga!

Övrigt värt att nämnas, är att ventilationen byggde på övertryck. Ventilerad och konditionerad luft blåstes in och den gamla, skämda sögs ut. Praktiskt på många sätt, inte minst är drag från fönster och dörrar inte längre ett problem.

Slutligen en nytagen digital färgbild.

12 svar på “Kvinnornas hus där på Kungsklippan”

 1. Åh, vad roligt att du visar bilder på detta hus! Jag har bott där i en av ettorna med burspråk, som 18-årig emanciperad kvinna. Det var verkligen fin utsikt från terrassen. Jag minns också alla stora växter i entrén eller om det var i anslutning till våningsplanen.

  1. Åh, har du! Fanns matsalen, gymnastiksalen och klubbrummet kvar, eller användes de rummen till något annat? Jag skulle önska att man restaurerade burspråken och monterade fönster och glas enligt original, det skulle bli så vackert!

 2. Tyvärr utforskade jag inte huset så noga, eller så hade jag inte nycklar dit, minns inte. Det är trots allt över 25 år sedan. Men jag minns takterrassen! Matsalen minns jag inte, kanske fanns den inte kvar.

  1. Man undrar ju! Enligt smått virrig tant mittemot var det strängeligen förbjudet. Det är dock inte att lita på. Någon slags värdinna verkar dock ha funnits på plats.

 3. Jag bor i en modell större lägenhet (södersidan) i huset idag, samlingsrummen på vån 6 är lägenheter vad jag vet. Tror även det är lägre i tak och vind ovan dom idag…men är osäker då jag tittat in där. I övrigt har man tagit bort de övre fönstren på södersidan också, detta för att bygga ventilationsrör för att förbättra luften i lägenheterna. Lite synd. På NBV finns fönstren dock kvar. Är själv lite nyfiken vad som finns på vån 7 (krävs nyckel i hissen för att ta sig dit).

  1. Det verkar vara rejält ombyggt hör jag. Synd, men jag antar att de kollektiva anordningarna inte lönar sig idag. Vilket fint läge du måste ha med utsikt mot trädgården!

   1. Ja nu märkte jag dessutom att det var fönster hela vägen ned i innergårds-lägenheterna också…det var helt klart mycket finare, väldigt synd att de gjorde om *förstörde* dom. Ja, här från vån 5 ser man över de andra husen så man har utsikt över halva kungsholmen/söder.

    1. Gissar att de tänkte att de skulle spara energi. Det hade varit smartare att montera ett extra glas istället och låtit ljuset fortsätta strömma in.

 4. Kul info!
  Huset hade från början golvvärme med grova ingjutna rör. De var svåra att reglera, och ersattes sedan med element. Förmodligen var det då de nedre fönstren sattes igen.

  1. De rören hade behövts idag för oss som bor ovanpå cykelrummet. Det är iskallt på golven när det blir kallt. Det var bättre förr 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *