Grå punkthus på Södra Guldheden

I början av femtiotalet stod de grå punkthusen på Södra Guldheden klara. De hör i mitt tycke till de bästa i genren som någonsin byggts. Dels är de mycket vackert inpassade i terrängen och den befintliga grönskan, dels rör det sig om ett kvalitetsbygge med många intressanta detaljer.

Det var arkitekterna Sven Brolid och Jan Wallinder som skapade denna pendang till husen på Norra Guldheden, det område som presenterades i och med utställningen Bo Bättre 1945. Fasaderna är som sagt grå men balkongerna har målats i olika färger för att skapa liv och rytm. Huskropparna består av två skivor som, ej helt parallellt, sammanfogats med ett uppglasat trapphus. I anslutning till byggnaderna finns en stor grönyta som var tänkt att användas som lekplats för barnen i området. Situationsplanen visar husens placering.

Planlösningarna är i mitt tycke mycket lyckade och erbjuder båda öppna ytor och skyddade vrår. Kök, vardagsrum och matplats ligger i en halvt öppen planlösning intill varandra men med god möjlighet att hålla matoset i köksregionerna. Det är samtidigt lätt att öppna upp skjutluckorna mellan kök och matvrå. Lägenheternas balkonger ligger i anslutning till vardagsrummet och utanför badrummet. En praktisk lösning.

I trapphuset finns två lägenheter per halvtrappa, vilket gjort det lätt att anordna ett elegant dörrparti i mahogny med både brevlåda och varulucka. Lika elegant är entrén som är generöst uppglasad. Tänk om man byggde höghus på detta sätt även idag!

Avslutningsvis en bild på Södra Guldheden by night.

5 svar på “Grå punkthus på Södra Guldheden”

  1. Vilket fint och praktiskt kök! Mycket större behöver man inte när det är så välplanerat. Fin också att kunna ställa upp de porslin och glas man håller särdeles kärt på hyllorna intill matplatsen! Lägenhetsdörrarna var även de mycket fina och funktionella, och den entrén! En flott entré gör mycket för ens uppfattning av ett hus, det är verkligen värt det bostadsutrymme som går förlorat.

    1. Jättesmart lösning! både öppen och stängd på en gång.

      Jag tycker att det är märkligt att man knusslar så med entréer och trapphus idag. Det borde vara en mindre kostnad i sammanhanget, särskilt om man betänker de trevnadsvärden som uppstår om man lägger ner lite mer pengar.

  2. Åh, jag har varit rätt nyfiken på de här husen. Har några vänner som bor i närheten så jag ser de här husen varje gång jag är på besök hos dem.

    Vilken underbar planering! Undrar om det är hyresrätter eller bostadsrätter idag. Om det senare – undrar hur många som fått behålla sina fina originalkök med den ursprungliga planlösningen. Jag misstänker att bostadsrättsägare skulle ge sig på denna fina lösning en masse i sin eviga jakt på öppna planlösningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *