F.W. Murnaus gör Mephisto och Faust

Till min förvåning fann jag hela F.W. Murnaus Faust från 1926 på YouTube. Jag har inte sett den ännu och vill se den på duk, ty annars kan jag inte koncentrera mig, men nog verkar den snygg alltid!

Just nu läser jag Carina Burmans Ekmanbiografi, Djävulspakten. Tyvärr finns det ytterst knapphändigt med information om tiden i Berlin, de 8 månader som inspelningen av Faust tog. Under denna tid blev Ekman kokainist och troligen blev han även slav under den italienska lasten. Då varken drogerna eller de unga herrarna nämns i breven hem till hustrun Greta, kan man bara spekulera i vad som där hände. Någonstans har jag hört att även Tollie Zellman fann det vita pulvret tilltalande och de två var vänner. Ekman injicerade dock drogen, till skillnad från vad som är brukligt idag.

Lika stor succé, gör du var du är, både med och utan toaletter. Den figur du fått, är en saga blott, fylld av alla venusmått. Du ljuvlig ter dig för en skulptör, jag därför ber dig som konnässör sjunger Gösta Ekman.

Och apropå kokain. Vad sägs om detta utomordentliga preparat mot tandvärk?

3 svar på “F.W. Murnaus gör Mephisto och Faust”

  1. Jag undrar vad som menas med ”den italienska lasten”? Ursäkta mig tröghet men jag är inte införstådd med begreppet… Faust finns att tillgå på dvd, för övrigt. Hur den ser ut i teveapparaten kan jag dock inte uttala mig om.

    1. Haha, det var Nancy Mitford som använde det uttrycket i en bok om Solkungen, Ludvig den fjortonde. Som slav under den italienska lasten nojsar herrar med herrar och damer med damer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *