The new FACIT ESA-O is the smallest fully automatic calculator in the world

Jag har fyndat en elektrisk räknemaskin! Denna Facit-apparat är ett mekaniskt underverk som klarar alla fyra räknesätten. Se bara detta klipp som visar med vilken magi en division utförs. Fullt lika magiskt tycker jag inte det är med en digital räknare, ty där saknas kugghjul och hävarmar och allt annat som behövs för att utföra en division.

AB Facit-Åtvidaberg var under många år världsledande på räknemaskiner och tillverkade otaliga modeller, både elektriska och manuella (när man skulle räkna vevade man med en vev). Den första elektriska och nästan helt automatiska kom 1945 Facit ESA med automatisk multiplikation. Några år senare, 1949 släpptes en förbättrad version, Facit ESA-o som även hade elektrisk nollställning av samtliga tre register. I ärlighetens man kan jag inget om register och förstår inte vad de är. Eftersom min apparat inte är helt funktionsduglig, kan jag heller inte prova mig fram. Snygg är den dock och motorn fungerar, så jag antar att den borde gå att serva. Jag får ringa Dahlboms Kontorsmaskiner.

3 thoughts on “The new FACIT ESA-O is the smallest fully automatic calculator in the world

 1. Register = ett slags primitivt minne

  Fö. Ribborna du ref. till i föregående inlägg brukar kallas lockläkt då de används som mellanliggare på fasader med stående panel.

  Annars har jag inget som helst att invända mot en alltid förträflflig blogg.

  Mr. Petimeter

  1. Kunde man spara siffror i registret och låg de isåfall kvar tills dess att man rensade dem? Hur fick man in siffrorna i minnet?

   Lockläkt, ja det lärde jag mig precis när jag bläddrade i ett gammal verk om Hemmet (allt från köksinredning och garderober till husbyggnad). Utmärkt bok?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *