En Jönköpingsvilla av Lennart Tham

Jönköpingsvilla av Lennart Tham

Lennart Tham är ingen känd arkitekt idag, trots att han ritat mängder av hus. Ett par av dem ligger vid Klarabergsgatan och gränsar mot Klara kyrka. De är fina representanter för en den eleganta 50-talsarkitekturen.

Tham titade också åtskilliga villor och bland annan denna flotta skapelse som ligger på en höjd vid Vätterns strand. Fasaden är putsad och taket belagt med eternitskiffer. Som ni ser är delar av fasaden helt uppglasad.

Jönköpingsvilla av Lennart Tham

Mot gatan däremot, är intrycket ett annat. Fönstren är små och sparsamt utplacerade. Fasaden påminner om en mur, men ger ett tilltalande intryck tack vare det asymmetriska utförandet som förstärker tomtens ojämnhet.

Jönköpingsvilla av Lennart Tham

Inne i vardagsrummet har en öppen spis placerats vid fönsterväggen. Vardagsrummet är det rum som syns längst till höger på bilden högst upp. Notera också de svävande fönsterbänkarna som monterats på två olika höjder.

Jönköpingsvilla av Lennart Tham

Matsalen ligger intill vardagsrummet och dessa rum förbinds med en trappa, ett galleri, och det arbetsrum som syns i bildens fond. Taket i sällskapsrummen är i vitkalkad, ohyvlad furu. Golvet i vardagsrummet av grå kalksten, i galleri och entré av bonat tegel samt i matsalen av grå glasmosaik med tegelfris.

Ytterligare en trappa finns i villan och den går upp till sovrumsvåningen. Här en bild som visar på det dekorativa trappsmidet, ”Domaredansen”, av skulptör Niklas Göran. Avslutningsvis planritningen på denna småländska praktvilla (observera det välplanerade/välplacerade serveringsrummet!).

7 svar på “En Jönköpingsvilla av Lennart Tham”

 1. Fint hus! Smideskonst som rumsavdelare, som här vid trappan, är väldigt snyggt, och tyvärr något av en förlorad konst. Däremot vet jag inte om jag tycker det var så smart att ha arbetsrummet i korridoren till vardagsrummet, eller den öppna spisen ivägen för utsikten.

  Men jag gillade verkligen de små fönstren på fasaden, snyggt och praktiskt.

  1. Jag vet inte! Jag har själv undrat om de är släkt.

   Nej, arbetsrummets placering är en gåta. Dock att jag gillar spisens placering. Det är naturligt att titta ut mot gården och om det är mörkt och man eldar brasa så är det ju rätt praktiskt om även brasan är där. Man vill ju inte gärna möblera om.

 2. Serveringsrum och pigkammare på 50-talet, det trodde jag hade försvunnit då! Skulle också vilja ha en dörr mellan hallen och serveringsrummet, så man inte behövde gå omvägen via matsalen när man ska till köket (numera när man inte har kökspigor längre). Noterar också att sängkammaren (master bedroom som det väl ska heta numera) inte verkar hafått den lilla balkong som det var tänkt, den syns i alla fall inte på fotot.

  1. Serveringsrummen levde kvar rätt länge och fanns i större lägenheter och villor in på 60-talet. Likadant var det med jfk. Älskar jfk. De är bra gästrum och ligger lite avskilt från resten av sovrummen.

 3. En nutida motsvarighet till \’pigkammaren\’ är ju de extrarum \"lämpliga för uthyrning eller generationsboende\" som ofta finns i villor numera.

 4. Om Lennart Tham, 1910-1961. Uppväxt i Skövde, student i Skara. Fadern beriden militär, tre äldre bröder civilingenjörer vid KTH. L tecknade o målade, tipsades därför om KTH Arkitektur. Vann sina flesta uppdrag i tävlingar, bl a husen vid Klarabergsgatan i Sthlm. Sonson Bolle, son Klas (Skarpnäck B1-B6, Bo01)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *