Abessinien i Hjorthagen, Djurgården

Hjorthagen

Visst är de fina, smalhusen i Hjorthagen? Byggmästare var Olle Engkvist och arkitekt Hakon Ahlberg. Engkvist hade tänk sig praktisera seriebygge, men stötte på patrull, ty alla hantverkare ville inte medverka till detta nya upplägg. Några år senare gick det något bättre och det var när de något bredare smalhusen vid Tellusborg restes.

Hjorthagen

Husen är verkligen stilrena i sin utformning och all onödig dekoration har uteslutits. Förutom att detta hörde till funktionalismens särdrag, var detta hus för arbetare som skulle vara så billiga som möjligt.

I bakgrunden skymtar den fjärde gasklockan som byggdes strax innan smalhusen uppfördes.

Hjorthagen

Merparten av husen är ljusa, nästan helt vita, men det finns också gröna längor samt några få terrakottarosa. De flesta lägenheter är tvåor på drygt 40 kvadratmeter. De är välplanerade och innehåller sovrum, vardagsrum, kök och matrum. Fönster finns både i kök och matrum och köksinredningen är förhållandevis enkel, men fortfarande användbar och inte alltför föråldrad. Husens största fel är troligtvis den lite snålt tilltagna isoleringen i ytterväggarna.

Hjorthagen

Området med de långa, monotona längorna kallades i folkmun för Abessinien. Nu när grönskan vuxit upp, mildras effekten något, men det är klart att variation är inte orådets främsta karaktäristik. Dock tycker jag att det är mycket vackert och skulle gärna bo där om lägenheterna var större och den fasta inredningen mer påkostad.

4 svar på “Abessinien i Hjorthagen, Djurgården”

  1. Instämmer i omdömet. Dock, som nyinflyttad i Abessinien vill jag nämna att det fortfarande går att göra fynd. En lägenhet som förvisso var målat i de mest anskrämliga färger och vars skåpluckor var täckta av träimitation i brun plast (icke olikt en 80-tals Caprice) dolde under ytan en orörd 30-talsinredning med skåp och lådor i snickrat trä. I botten på kökslådorna fanns det grön/vita schackmönstret kvar. Plasten gick att avlägsna från skåpen och en slät funkisyta såg dagsljus för första gången på många år.
    I källaren finns maskinskrivna anslag från första hälften av 1900-talet och strömbrytaren i källardörren är i svart bakelit märkt ”AEG Berlin”.
    Vidare finns enstaka 3:or. Tack för en läsvärd blogg!

    1. Men, så fint! Det är ju onekligen intressanta hus och omgivningen är mycket vacker. Jag är personligen förtjust i de nästan monotona fasaderna med tulpaner och rosor framför. Mycket vackert är vad det är. Fick du till köket på ett bra sätt när du renoverade? Tänk att någon stått och klistrat på det där eländet för att göra köket vackrare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *