Sven Markelius flotta villa i Kevinge

Sven Markelius villa i Kevinge

1930 byggde Sven Markelius en flott villa i Nockeby. Byggnaden gick helt i funktionalistisk stil och var på det hela mycket tjusig. År 1938, i samband med skilsmässan från första frun, flyttade han in i en etagelägenhet i det av honom ritade kollektivhuset vid John Ericssongatan. Våningen blev dock snart för trång för Markelius och hans nya familj (han gifte sig med Karin (“Ka”) Simon) vilket gjorde det nödvändigt för honom att bygga en ny villa, denna gång i Kevinge vid Norrvikens strand.

Villan är i ett plan och av det generösare slaget, vilket framgår av planlösningen. Entrén ligger mot gatan och fasaden är där nästan helt sluten. Mot gården är det däremot gott om fönster som släpper in solen från söder. Här har också en damm anlagts.

Vardagsrum och matsal ligger intill varandra och planlösningen är helt öppen. Dock finns det en möjlighet att medelst draperier, avskärma matsalen om man vid en bättre middag, vill ha möjlighet att duka ostört. Från vardagsrummet kommer man också ut på terrassen, som är är stensatt och badar i ljus.

I husets flygelbyggnad finns Markelius arbetsrum, ett gästrum samt bastu och redskapsbod. I arbetsrummet finn en öppen spis och fönsterdörrar ut till gården. Här samlas ibland hela familjen för att njuta av en kvällsbrasa.

Som ni ser av bilderna, är också inredningen av påkostat slag. Här finns bl.a. Frank, Svedberg, Saarinen, Breuer, och Edna Martin representerade. Bland konsten märks verk av Leander Ensgtröm, AndersBbeckman, Stig Blomberg samt Arne Jacobsen. Uppvärmningensker medelst golvvärme och inblåst, konditionerad luft. Villan är på det hela taget strålande och ett goee exempel påden nya stil som utvecklades efter 2:a världskriget.

7 thoughts on “Sven Markelius flotta villa i Kevinge

 1. I Berlingske (som numera heter bara så, sedan man tagit bort Tidende) den 14 mars finns en artikel om en intressant funkisvilla i köpenhamnska Gentofte som är nästan samtida med Markelius hus i Kevinge. Arkitekten Buus Jensen ritade denna murmestervilla 1939, med samma omsorg om detaljerna som liknande hus av Steen Eiler-Rasmussen, Kay Fisker och andra. Nu är den varsamt renoverat – en del goda råd hur man gör det följer med artikeln:

  http://www.fri.dk/bolig/funkisvilla-med-smukke-detaljer

  1. Fin villa, men varför skall de byta dörrarna bara för att de är lite slitna? Det verkar onödigt. Dessutom har de slagit samman tre rum till nytt kök och enligt texten även bytt fönster. Inget av detta tycker jag hör samman med en varsam renovering.

 2. Enklast vore väl bara att låta en snickare lägga ny fanér där dörren är särdeles sliten. Kan utbyande av fönster ha med energiåtgång att göra? Verkar lie konstigt att byta ut allt, men men. Flot var det iaf. Förstår inte heller varför man slår ihop matsal med kök i ett så stort hus, det behövs väl inte?

  MArkelius andra villa var även den mycket fin. Undrar hur den ser ut idag? Och vem kan ha gjort soffan? Och vad är det förväggbeklädnad på bilden där familjen samlas runt spisen?

  1. Jag tycker också att det är rätt korkat med de förändringarna. Dock får man väl säga att vad det gäller fönster så kanske de bara bytt glasen mot nya med bättre K-värde? Vad vet jag. Jag förstår dock inte varför man är så rädd för lite slitage. En och annan fanérskada är väl inte så störande. Patina.

   Den andra villan är urtjusig! Tror att den, åtminstone utvändigt, är i bra skick.

   I mitt hus monteras nu säkerhetsdörrar. Utsidan är klädd med någon form av imitation som liknar en arbetsbänk i “trä”laminat från 80-talet. Mahognylisterna runt om byts mot vita lister som jag misstänker är i något mycket sekunda material. Det ser förbannat fult och billigt ut! Betydligt värre än jag fruktade.

 3. Jag sörjer för dig. Har ni haft inbrott, eller vad motiverar den mcket höga kostnaden att byta till säkerhetsdörr? (Är det nte runt 40 000 per dörr det kostar? ) Vad jag har hört gör de flesta inbrott på östermalm sommartid, från gården, på bottenplan. Nästan uteslutande juveler stjäls, och en eller annan mindre elektroniksak och pengar. Det är alltså ett ganska litet hot för de flesta.

  Har du sett en av dina böcker ett hus som antingen Backström eller Reinus byggde åt sin familj på Bärehalvön, nära Torekov? Det är ett fantastiskt hus som jag en gång besökte när det fortfarande var i arkitektfamiljens ägo, med atriumgård och gästflygel. Tyvärr sålt nu, så det blir lite svårare att besöka…

  1. Vi har aldrig haft inbrott! det var en tant som ville ha säkerhetsdörr för att hennes väninnor hade det och någon ville ha det pga av oljud pga av att innerdörren var borta… helt sjukt faktiskt. Ringde Östermalmsnytt, kanske blir det reportage. Det vore bra, det skulle kunna förhindra att fler hus råkar ut för detta. Listerna runt dörren, som nu är i massiv mahogny, byts mot nya i träfiber som sprutlackerats vita!!! Upptäckte det idag och blev minst sagt upprörd. man borde f ett skadestånd pga av standardsänkning.

   Nej, det huset känner jag inte till, men kanske finns det i något nummer av Byggmästaren. Var gång man låser en volym, hittar man nya saker som man inte lagt märke till.

 4. Hej,
  Sven Markelius Villa i Kevinge är verkligen fin. Planen skickligt anpassad till platsens förutsättningar. Jag har jag mkt tidiga minnen (och bilder) från en lunch hos paret Markelius – med kaffe i trädgården. Villan har en fantastiskt fin anslutning till mark och uterum, något som idag är alltför sällsynt både när det gäller villor och flerbostadshus. Vi har mycket att lära här. Tack för många fina bilder och notiser!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *