Hos Liling Nyström vid Tegnerlunden

Det är alltid lika ruskigt när man hamnar i ett av dessa intetsägande hem som har till uppgift att tala om att ägaren har god (och helrätt) smak, och därför inrett sitt hem precis som alla andra. Bland bemedlade kretsar är heminredning alls inget nytt. Efter kriget, när standarden för gemene man ökade, blev det allt vanligare att ge sitt hem en genomtänkt personlig (dvs likriktad) touch.

I ett nummer av Veckorevyn från 1944 fann jag ett fantastiskt bildreportage hemma hos tecknaren Liling Nyströms i hans våning vid Tegnerlunden. Våningen var icke fullt modern och eldades medelst kakelugnar.

Liling, som tillsammans med Gerd Miller var Veckorevyns mest kända tecknare under 40-50-talen, har inrett sitt hem i sann Hollywoodstil. Mycket vitt, mängder av blommor och exotiska möbler och ting. Sparsmakat är det inte, men nog ser det inbjudande ut.

Här följer en bildkavalkad som tyvärr lider av visuella brister då tidningstrycket under krigsåren inte var av högsta kvalité. Liling vid sitt piano, sängkammaren, en sekretär, matsalen med en av kakelugnarna.

Tyvärr saknar jag en av bilderna i reportaget och det är den där Liling solbadar på taket med utsikt över Tegnerlunden.

8 thoughts on “Hos Liling Nyström vid Tegnerlunden

  1. Ja, assnyggt! Önskar bara att papper och tryck varit bättre. Har desutom tappat bort tidningen så jag kan inte scanna om bilderna. Det är verkligen en dofy av amerikansk filminteriör över Nyströms hem.

 1. Hej
  Papegojan hette Pally och var en gulhövdad amazon.

  Kul att du gillar hans ungkarlshem.

  Pappa flyttade till det runda huset i Småland, mitt barndomshem och det var ännu häftigare än lägenheten i Tegnerlunden.

  1977 dog Liling, vi är tre syskon som var väldigt unga då och skulle precis bilda

  egna hem, så våra hem har blandats med det vi ärvde efter pappsen, men med

  vår egen tusch, så mycket av det du ser i VR reportaget finns kvar. Kul

  1. Hej! Men, så roligt. Ja, jag gillade verkligen hans hem. Det måste ha varit en helt fantastisk våning, dessutom icke-modern med kakelugnseldning och allt. Roligt att höra att ni sparat hans grejer. Vad var det för runt hus i Småland som han flyttade till?

 2. Det runda huset heter Hollandhus. Där hjälpte jag till med lite olika grejer några gånger i slutet av 50 talet. Lärde mig äta knäckemacka med ost och plommonmarmelad, så gott..
  Minns en gång när jag svarade i telefonen och Liling ropade “jag är inte hemma”. Nehej så rösten i telefonen och lade på luren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *