Gösta Werners vackra Skymningsljus

Skymningsljus

Här en verklig pärla från filmarkivet.se: Skymningsljus av Gösta Werner som gjordes för att fira lumalampans 25-årsjubileum. Det allra vackraste i hela filmen är all gammal ljusreklam i neon. Se bara bilden ovan som jag tagit från filmen! Överhuvudtaget är den utmärkt fotograferad och perfekt exponerad.

Men det finns fler pärlor i detta arkiv. I ett klipp från 1952 spelar Arne Domnérus orkester med bl.a. Lars Gullin! Any time och Car-Rider är klassiker som jag sedan tidigare har på skiva. Tyvärr vet jag inte var inspelningen är gjord. Ytterligare ett klipp är relaterat till musik och det är en lustig reklamfilm som jag antar har producerats med något sorts stöd från Luxor som tillverkade trådspelaren Magnefon: Talande tråden.

År 1953 besökte Ingrid Bergman Sverige och Berns och den visiten förevigades naturligtvis. Här passerar åtskilligt med kulturpersonligheter från förr, bl.a. Lorens Marmstedt som hade bolaget Terra-Film och samarbetade med Hasse Ekman under hans konstnärligt mest lyckade period på 40-talet.

Matlagningsprogram är inget nytt. Tore Wretman och Folke Olhagen gjorde under flera år Novisen vid spisen och här är ett klipp från 1955 som handlar om ost.

Avslutningsvis tre arkitekturrelaterade filmer. Först en mycket kort film av det ovanligare slaget som presenterar den nya lyxbiografen Paraden på Gärdet, sedan en snutt om det gamla Folkets hus vid Norra Bantorget där även Sven Markelius medverkar och presenterar ritningar till det nybygge som skulle komma att byggas 1955, samt till sist en film från invigningen av Stockholmsutställningen 1930.

3 svar på “Gösta Werners vackra Skymningsljus”

  1. ”Stugan är vorden för trång” om gamla folkets hus. Nåväl.
    Jag klickade mig vidare till en film om Malmö av Gösta Werner från 61, vilken trevlig stad det varit! Man ser barn leka i nybyggda bostadsområden, kostymklädda män rusa över vackra torg och sen hamnen, Malmös stolthet. Ribersborg tittar även förbi. Det är väldigt roligt att se i rörlig bild en stad man tror man känner, från en annan tid.
    http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=236

    1. Stadsteatern i Malmö, den är så vacker! Allt var förresten vackert i den filmen. Misstänker att åtskilligt har förfulats på senare år.

  2. Musiken i filmen om biografen var inte dålig heller. Hade lika gärna kunnat spelas in idag av Fever Ray/The Knife eller liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *