Och nu gör turbanen åter sin entré

Då jag finner att modebloggandet inte är tillräckligt kvalitativt här i vår vrå av världen, har jag bestämt mig för att utöka modebevakningen på R-n. Kvantitet är som alla vet, inte detsamma som kvalitet.

Idag har jag bestämt mig för att slå ett slag för turbanen, denna utmärkta huvudbonad som är så bra i dessa dagar när var och varannan måste springa iväg på förvärvsarbete och därför sakna tid att lägga på morgonens förberedelser.

Turbanen är av tradition och hävd, en huvudbonad framförallt avsedd för män, men redan på 1800-talet började västerländska damer använda detta praktiska arrangemang. På 20-talet blev turbanen än mer populär och har alltsedan dess till och från varit ett obligatorium i damers garderob. Men varför ha då inte män turban? Jag förstår det ej! Som man behöver man verkligen inte tveka att skaffa en dylik huvudbonad. Se bara på Valentino som tar sig riktigt bra ut i rollen som turbanprydd latin lover.

Hur bar man då turban förritin? I min lilla glesbygdsby var tant Valborg dess främsta förkämpe. Varje gång hon skulle gå bort, åkte turbanen fram .Den var blå/vit/rosa och mycket stilig. Jag tror att den var av den sort som bara var att sätta på, ungefär som en hatt. I filmsammanhang kommer jag att tänka på Gloria Swanson som bar denna huvudbonad med solglasögon och cigarett i filmen Sunset Boulevard. Redan som ung på 20-talet hade hon burit turban med gott resultat. Cigaretten använder även Marlene Dietrich som accessoar till turbanen, se bara denna vackra bild. Lana Turner visste att använda turbanen i ett mer sportigt och avslappnat fritidssammanhang. Här är hon vitklädd, förmodligen med tennis i tankarna.

För er som fortfarande känner er osäkra, ty ni vet inte riktigt hur ni skall gå till väga för att knyta er turban hänvisar jag till turbancoachen Jaura Nagpal som demonstrerar hur detta konststycke går till.

Några av bilderna hittade jag på Manlo for the big girl som har ett intressant inlägg om turbanen genom tiderna.

4 thoughts on “Och nu gör turbanen åter sin entré

  1. Elegant modebloggande av rang! Det enda jag saknade var en bild på Garbo från Mata Hari. Tills jag klickade på Manlo-länken där hon huserade längst upp. Dock tror jag tyvärr inte på denna modetrend då bland annat Frankrike och Belgien redan har infört turbanförbudslagar i respektive parlament. Ty terrorist-talibaner tokgillar turbaner.

    1. Åh, då skall jag ta turban när jag reser till Paris!
      Vilket trams att hålla på och förbjuda huvudbonader. De verkliga syndarna på detta område är annars de hemska hattar som kungahusets damer ofta spöka ut sig i! Hu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *