Kelly & Stewart i Fönstret åt gården

Någon elegantare och samtidigt så svalt behärskad som Grace Kelly står knappast att uppbringa. I Fönstret år gården är hon nästintill overklig var gång hon kommer hem till sin älskade, James Stewart, som sitter gipsad i sin varma ungkarlslya vilken har ett stort fönster åt en traditionell bakgård. Genom detta fönster passerar grannarnas liv revy, ja likt marionetter framlever de sina dagar och blir en film i filmen, en film som Stewart studerar med stort intresse, uttråkad som han är av att sitta fjättrad i en rullstol.

Rear Window är inte någon speciellt obehaglig film. Det är först på slutet, under några korta minuter, som det blir verkligt spännande. Detta är alls ingen nackdel, ty detta är en film som till stor del handlar om en voyeur och vårt behov av att titta och fantisera.

Stewarts sköterska spelas av den välkända och mycket hyllade birollsaktrisen Thelma Ritter. Här en bild från filmen De missanpassade med Clark Gable och Marilyn Monroe. Ritter spelade också i All about Eve tillsammans med Anne Baxter och Bette davis.

För fler bilder på den eleganta Kelly, hänvisar jag till detta inlägg av Therese. Och så denna med en intellektuellt betonad Kelly sittandes bakom ett skrivbord någongång 1960.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *