Gloria Swanson som Sadie Thompson

Filmen Sadie Thomson bygger på romanen Rain av W. Somerset Maugham och i huvudrollen ses Gloria Swanson som den prostituerade Sadie som åker till Samoa för att börja ett nytt liv. Det går icke som hon tänkt sig, ty hon träffar en man som tycker att det är toppen med prostituerade och gör allt för att hon skall uppta sitt gamla yrke. Hollywood på 20-talet! På bilden ovan ses Swanson med en grammofon, begrundandes den soppa som hon hamnat i.

Gloria Swanson var en av 20-talets allra största stjärnor och tillika en mycket spendersam dam. Hon tjänade enorma summor på sina filmer, och tvekade inte att ösa ut dem på lyxkonsumtion, precis som så många av hennes kollegor på den tiden. Man levde ett liv som egentligen inte ens fanns och bakom ateljéns lykta dörrar var det mesta tillåtet. Swansons kollega, Alla Nazimova, lätt bygga ett jättelikt palats som hon döpte till The Garden of Alla som sedermera byggdes om till lägenhetskomplexet Garden of Allah, en anläggning där osedligheten grasserade.

Här ytterligare några bilder på Swanson: med turban och med sin hund.

8 svar på “Gloria Swanson som Sadie Thompson”

  1. Åh, skulle verkligen vilja se något stumt med henne! Har bara sett Billy Wilders Sunset Boulevard (1950) där hon via rollen som Norma Desmond visar prov på (en aldrig tidigare och senare skådad?) varm parodisk distans till sig själv som en avdankad stumfilmsskådis som lever i tron om att inget har förändrats på 20-30 år och att världen fortfarande älskar henne. En helt underbar film. Men har väl den käre Rävjägarn, kanske till och med ett stort antal gånge, redan sett?

    1. Ja, den har jag sett! Dock inte mer än 1-2 gånger vad jag minns. Tror att jag sett den på duk på Cinemateket. Jag vill också se fler stumma filmer med henne, gärna med Valentiono (Son of the shiek, The young raya). Ökenromantik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *