Konsten att smycka sin 20-talsdräkt

Nej, jag har inte blivit en nazi-bloggare som vill ställa sig in hos SD, snarare har jag fyndat på internet som man så ofta gör. Damen här intill är Clara Bow och hon har valt en något udda dekoration på sin senaste kreation. Huruvida detta var ett resultat av hennes politisk åsikter, eller om hon bara tagit den klassiska symbolen innan dess smutsades ner av den tyske partiledare skall jag låta vara osagt (det sistnämnda framstår som troligare, bilden är dessutom klickar om man vill se detaljerna). Ett patriotisk drag fanns det naturligtvis även hos den käcka Bow, det visar inte minst denna bild som jag tror kommer från filmen Vingarna.

Det var i mitten av 20-talet som Clara Bow blev en av de största skådisarna i Hollywood och år 1929 stod hon på toppen av sin karriär vilket gjorde att hon ständigt fanns på omslagen i nöjestidningarna. Hennes filmer hade titlar som Dygdens krokvägar och Synd som locka, men det mest framgångsrika var Det (It) som var en box-office-hit utan dess like år 1927. Filmen handlar om Bow som jobbar som försäljare och har Det, dvs sex-appeal. En nog så god anledning att göra en film.

Ytterligare två Bow-bilder föreställande en flicka med det här och här. Läs mer om Bow på Wikipedia och på denna hemskt fula Clara Bow-sida.

6 thoughts on “Konsten att smycka sin 20-talsdräkt

    1. Ja, den är mkt underhållande och förträffligt snaskig. Minns dock inte om det stod något om Clara Bow

  1. Arabia gjorde på 20-talet en enastående servis med stora hakkors i pastellfärger. Tyvärr har jag aldrig sett den annat än på bild. Symbolen måste ha varit väldigt vanlig på den tiden, vilket inte minst dåtidens hus vittnar om. Byggnaden brevid synagogan vid Berzeliipark, är även den utsmyckad med vackert ihopflätade hakkors.

    Synd att en sådan geometrisk intressant samt högst multikulturell symbol ej är brukbar längre.

    1. Har du en bild på servisen? Googlade, men kunde inte hitta den.

      Även i Röda Bergen är hakkorset en vanlig symbol på portarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *