I’m in the mood for sommarferier, 16

bilinteriör

Och så har man då hamnat i Västerbotten, i Seklernas by som för övrigt har länets största sammanhängande jordbruksmarker. Det är så vackert med alla åkrar, den omgivande skogen och bergen som dröjer sig kvar i bakgrunden, ibland insvepta i ett tunt dis. Om jag under en dags biltur i Norrbotten hittar tre hus som jag skulle kunna tänka mig äga, behöver jag bara ta en kort promenad för att finna lika många här i trakten. Min nuvarande favorit är en lång gård, en parstuga med två kammare på den vänstra flanken. Så vacker med sin faluröda panel och arbetade pardörr!

Det var i fredags som jag tog bilen söderut. E4:an är inte vidare roligt att köra, men vid Skellefteå svängde jag av mot Burträsk. Efter ett par mil kom belöningen, ty då öppnade sig skogen och den smala vägen gick med ens genom ett kuperat och bördigt landskap. På sina ställen sträckte landsvägen ut sig i en spikrak linje som höjde sig upp och ned likt en norrländsk variant på de oändliga amerikanska vägarna. Här och där låg vackra bedagade hus så jag kunde naturligtvis inte avhålla mig från täta stopp med kameran i högsta hugg.

Jag har gjort vissa inköp här i trakten, bland annat ett tecknat porträtt av Gustav V. En sann prydnad för hemmet. Jag fick mig också en liten, liten fotogenlampa med blommor på den minimala behållaren. Vackert! Turen var också på min sida i skivhyllan, ty där låg ett ett exemplar av Gene Pitneys Town without pity. Den är fantastisk att ha i bilen.

Tänk att sommaren går så fort! Nyss var det juni, men nu är det redan början av augusti. Det är sorgligt, men samtidigt vet jag hur vackert det blir när hösten gör sitt intåg. Av dessa sommarveckor har jag tillbringat merparten på den norrländska landsbygden och trivts mycket bra. Lugnt och skönt och så vackert. Det är inte det sämsta för själen. Om mitt arbete skulle tillåta det, skulle jag gärna ha mitt andra hem här uppe. För övrigt skulle jag kunna åka runt hela sommaren och bara njuta av Sverige, ty jag tycker att vi bor i ett helt förträffligt land, åtminstone när det kommer till naturen. Jag hade faktiskt tänkt mig en resa till Värmland, men av den blev det intet. Kanske blir det en tur till Östergötland istället. Vi får se. Men först känner jag att det är dags för ett par dagar i storstaden och ett liv i sus och dus. Natten hela dan, som jag brukar säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *