I’m in the mood for sommarferier, 15

Kammarinteriören

Nu  börjar mörkret så sakta sänka sig, ty juli månad är snart över och in träder de mörkögda augustinätterna. Men än behövs den blå rullgardinen och än kan jag ta med mig kameran ut även om det är mitt i natten.

Jag har begåvats med arvegods av allehanda slag och dessa kommer från min mormor och min mormors syster, moster Ebba, och delvis från deras barndomshem. Moster Ebba hade en hel del gamla uppbyggliga skrifter, bl.a. Syndens makt och nådens kraft samt Luthers katekes från 1916. Bland hennes böcker och papper, som ligger i en handmålad gammal kista, hittade jag också hennes dagbok och ett brev från två konfirmationskamrater. Det är rörande alster som jag skall återkomma till. Av Ebba fick jag också en gammal skön och välstoppad bäddsoffa med tillhörande bord samt ett mycket vacker skänkskåp från 1800-talet som en gång stått i hennes föräldrahem. Det sistnämnda är något av en raritet med marmorimitation på avställningsytan. Tyvärr har någon lutat av dörrarna och lådfronterna. I övrigt är den intakt,  men naturligtvis har den en hel del patina.

Från min mormor kommer ett lavoar med tvättservis, det är den ni ser på bilden ovan, bl.a. omgiven av ett porträtt på gamle kungen och en tavla föreställande Konserthuset innan Milles staty restes (denna kammare är mitt sommarhem). Från samma hem kommer också ett väggur,  tyvärr inte i nyrenässans, utan snarare i mycket sen jugendstil och en rejäl chiffonjé som stod i mormors kök och  som innehöll allehanda roligheter. Särskilt minns jag skriften Om kriget kommer. Chiffonjéer är väl praktiskt taget värdelösa idag, och dessutom skrymmande,  men jag är glad ändå.

I en gammal trälåda, en  gång i tiden innehållande 10 flaskor Cutty Sark, Harry Scheins favoritwhisky, låg ytterligare några riktigt gamla uppbyggliga skrifter från systrarnas barndomshem. Man må säga att de kanske förvarats en smula olämpligt de senaste 50 åren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *