Till Sigrid Friedman, bildhuggaren

Amelie Posses dedikation till Sigrid Friedman

Jag började bläddra i mitt exemplar av Posses Åtskilligt kan nu sägas, boken om den antinazistiska motståndsrörelsen Tisdagsklubben. Jag har läst den tidigare, fann den en smula tråkig, märkligt nog. Denna gång noterade jag verkligen (och scannade in) dedikationen som Amelie Posse skrivit Sigrid Friedman. Jag gillar handstilen; driven men lättläst. Fint också att hon i efterhand infogat orättfärdiga innan hugg.

Och historiens vingslag!

Det var Sigrid Fridman som gjorde Kentaur, den kraftfulla skulptur som står högt ovanför Stadsbiblioteket på Observatorielundens ståtliga ås. Det tog sin tid innan detta praktverk blev placerat, men till sist hamnade det där och där gör det sig bra. Om intrigerna bakom verket står att läsa i texten Kentaur av Klara Johanson (som för övrigt var Johansons älskarinna under många år).

2 svar på “Till Sigrid Friedman, bildhuggaren”

  1. Fint med dedikationer. De blir en förbindelselänk till det som varit. Ska läsa boken.

  2. Den är faktisk riktigt bra. Har halvt om halvt läst om den de senaste dagarna och tycker bättre om den denna gång. Det är spännande med motståndsrörelser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *