Luchino Viscontis Ludwig av Bayern

1972 kom Luchino Viscontis film Ludwig som skildrar en av Tysklands mest excentriska män, Ludwig II av Bayern. Redan som 18-åring ärvde Ludwig tronen och han blev snabbt populär. Wagner var kungens favoritkompositör och till hans ära lät Ludwig bygga en Venusgrotta under slottet Schloss Linderhof där han själv kunde flyta omkring i ett snäckformat flytetyg och lyssna på Wagners operor. Tänk om man haft Ludwigs resurser, vad allt hade man inte då kunnat hitta på!

År 1886 blev Ludwig avsatt, ty hans ansågs för excentrisk. Han fördes psykiatern till Bernhard von Gudden och två dagar senare hittades de båda döda i Starnbergsjön vid Guddens slott Berg. Vad som egentligen hände, är helt höljt i dunkel.

Här en trailer för Viscontis film. Jag kan verkligen rekommendera den.

6 svar på “Luchino Viscontis Ludwig av Bayern”

  1. Yes, jag hade stavat fel. Och jag som googlade och allt, men ändå slant tangenterna

  2. Hej! Vet du var man kan få tag på Ludwig nånstans. Jag har ringt de flesta uthyrningsställen i Stockholm men ingen har den

  3. Nej, det vet jag inte. Jag tror att du får leta efter den på DVD, på Ebay eller någon annanstans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *