En påsk i en kyrkstad i Norrbotten

Kyrkstugan

Påsk var för länge sedan en stor kyrkhelg med allt  av festligheter som det innebar. Dåförtiden även sprit och hor. Idag har lugnet sänkt sig över de gamla stugorna som står tätt tillsammans i kyrkstäderna i Norr- och Västerbotten.

Kyrkstugan

Här några bilder från min mormors stuga som moderniserades med nya tapeter och ny vaxduk i början av 50-talet (den gamla duken ligger kvar under den nya). I rummets ena hörn står en silverfärgad vedspis. Att piffa upp spisen på detta sätt var mycket populärt en gång i tiden.

Kyrkstugan

På  bilden ovan ses min mors och hennes lillasysters kläder från mitten av 40-talet. Mormor var en skicklig sömmerska även hade god hand med sticksömmen.

Ytterligare två bilder i det stående format som gör sig så dåligt här om man inte lägger dem i en lightbox. Den första på den enkla  köksutrustningen i rummet och den andra det vackra trappuset där man tyvärr inte ser de gamla tvinnade elledningarna som är fästa i vita porslinsknoppar.

5 svar på “En påsk i en kyrkstad i Norrbotten”

  1. Vad bra du kan fânga det gamla Sverige, känner igen sâ mycket frân min farmors hem, smâ viktiga detaljer och gester, som att den gamla vaxduken lâg under den nya, eller tvärtom, beroende om det var till vardags eller fint… Farmor sparade och vek bruna pâsar i papp som hon förvarade i städskrubben. Dem fick jag och min syster rita pâ, medan mormor i stan hade spiralblock med vitt ritpapper. Önskar att jag hade kvar barndomsteckningarna pâ pâsarna…

  2. tack, det gläder mig att höra. Jag är själv mycket förtjust i dessa bilder. Varje gång jag är däruppe blir jag lika beklämd av det faktum att det finns så mycket som är förstört och förfulat och därför försöker jag bara se och fotografera det som jag tycker är vackert.

    Jag hade tänkt mig försöka vara ledig denna sommar och åka runt och dokumentera vad som finns kvar. Letar man, hittar man.

  3. Det ser fint och trevligt ut i detta hus, nästan så att man längtar hem. Mitt eget barndomshem låg strax norr om Stockholm och är tyvärr rivet för länge sen men känslan var densamma. Jag känner igen det där med vedspisen. Dock tror jag att vår svärtades på något sätt när den skulle snyggas till. Mycket snygga bilder.

  4. Ja, det lâter som en fin idé. Jag har sällan sett en sâdan kontinuitet och känslighet i porträttering av svunna tider och arkitektur…

  5. Ja, spissvärta var det traditionella. Jag vete inte varför, men mormor målade vedspisen både i kyrkstugan och i bagarstugan med silverfärg. Troligen för att det såg mer ”modernt” ut. Lustigt är det i vilket fall-

    Jag har faktiskt köpt mängder av Super-8-film, Kodachrome. Det är sista chansen att använda den kvalitén i år ty framkallningen upphör vid årsskiftet. Vi får se hur jag skall använda den i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *