En kaktång och Kölnerdomen i guld

KölnerdomenSöndagen på Hötorget försåg mig med en av hemmets verkliga måsten, en guldvas dekorerad med Kölnerdomen. Till vasen hör ett litet fat i guld med likadant motiv. Något av ett fynd får man nog säga. En vas i guld borde vara värd mer än 50 kronor.

Framför vasen ligger en av den kultiverade människans mest oundgängliga utensilier, den på kontinenten så populära kaktången. Den bondlurk som, hembjuden till mig på te, greppar brysselkexen med kardan, förpassas härmed genast ut ur lägenheten.

När jag växte upp hade vi en hel del mer eller mindre praktiska ting som på något vis skänkte en viss elegans. Bordssopen, en liten förkromad bricka med tillhörande borste, fanns alltid till hands i salen.  Vissa kakor ställdes på högkant i en försilvrad, avlång korg, andra lades på servettklätt silverfat. Naturligtvis var allt detta tämligen onödigt, men då tingen bara togs fram vid fest, blev effekten desto större. Det skall vara skillnad på vardag och fest!

Apropå elegans. Skall det vara riktigt flott, så föreslår jag att man serverar Rigó Jancsi-tårtan.

Ska

5 svar på “En kaktång och Kölnerdomen i guld”

  1. Enastående! Kastade som av en händelse ett öga på Kölnerdomens tornspira idag, genom den här bilden: http://bit.ly/moChh

    Efter min mormor ärvde jag en sån där liten bordssop, tillsammans med ett annat lite långsökt men roligt redskap: fransborste för mattorna.

  2. Ah, det hade jag glömt! Mamma hade också en kam, en vanlig kam i jätteformat. Den fick vi borsta fransarna med. De fick INTE ligga i oordning, ty alla hennes mattor var hemvävda och hon var nog lite stolt över dem, med all rätt. Egentligen är det nog bara slödder, som inte borsta sina mattfransar. Synd bara att vi inte hade ditt förnämliga arvegods att tillgå när vi skulle borsta.

  3. Å, fantastiska prylar! Jag konstaterar att en kaktång saknas i mitt hushåll och måste införskaffas. Antar att en guldvas med kölnerdomen är betydligt svårare att få tag i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *