Slår ett rejält slag för slängkappan

SlängkappanFör många år sedan, när jag bytt glesbygd mot storstad, valde jag alltsomoftast slängkappan när jag skulle gå bort. Plagget var inte alltigenom praktiskt, framförallt uppstod ofta problem när jag skulle hänga av mig i garderoben. Men jag härdade ut. Orsaken till min faiblesse var att jag ville vara som Tom Wolgers, och han hade slängkappa när det begav sig i börhjan av 80-talet.

Många år senare, närmare bestämt förra vårvintern, plockade jag fram mitt gamla plagg som jag inte använt på många år. Det var den gång jag agerade det gamla avdammande Dramatenspöken.

Slängkappan är ett trevligt plagg med anor. Ett plagg vars comeback jag förespråkar. Den för tankarna till Röda nejlikan, Brideshead revisited eller varför inte Oscar Wilde. Huruvida associationen är korrekt eller ej, är alls inte relevant. Det viktiga är den känsla som slängkappan förmedlar.

Slängkappan har den fördelen att den är dramatisk. Den ger ökad tyngd åt den banalaste av gester, den är utmärkt att söka skydd bakom i en trängd situation och den har en air av overklighet över sig.

Man kan också nynna Tangokavaljeren eller Månskenspromenaden och på så sätt försätta sig i en romantisk situation.

Kort sagt, slängkappan är ett verkligt kulturkonservativt plagg.

5 svar på “Slår ett rejält slag för slängkappan”

  1. Jag minns så dåligt. Garderobiären på Riche hade stora problem med att hänga upp den på en galge, kommer jag ihåg.

    Jag antar att slängkappan stack ut, det låter rimligt. Jag hade ofta smoking under och det blev nog en smula varmt. Såsade omkring i rökrock också. Har en kort sak som är mer som en kavaj.

  2. Ja, det fanns mycket vackert förr, men det finns mycket vackert idag också. Och en hel är mer lättskött. Jag är rätt svag för rätt avvägda syntetblandningar. Min slängkappa är ull om jag inte missminner mig. Den är relativt tunn och smidig med ett bra fall. Den är också garnerad med sidenvolanger, men eftersom dessa är svarta, syns de knappt och resultatet blir stramt och vacker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *