Sighsten Herrgård ges ut igen

Det var många år sedan jag läste Sighsten Herrgårds memoarer, den bok som skrevs med hjälp av Carl Otte Werkelid. Jag fann den outsägligt sorglig. All denna livsglädje som var på väg mot det oundvikliga slutet – döden. Sorgligt, men mycket fint. Det är en utomordentligt bra bok. Välskriven dessutom (alla journalister skriver inte bra, se bara på Cecilia Hagen, Johan Hilton skulle dock  kunna tituleras författare).Nu finns boken på nytt i handeln (16:e november) denna gång som pocket på Natur och Kultur.

När jag läste boken undrade jag för mig själv om jag hade tyckt om Sighsten Herrgård. Jag tyckte mig finna drag som som tyder på viss egoism. I den nya pocketutgåvan finns både ett utomordentligt förord och tre efterskrifter. Lotta Lewenhaupt skriver om sin vän och berättar om de vykort han brukade skicka, vykort som ingick i den fiktiva serien ”Sighsten på nya äventyr”. Äventyren var resorna till Söderhavet , Jamaica, Paris och New York. Så fint och så roligt! Jag gör gärna likadant själv och under en period damp det regelbundet ner ”Amerikabrev” i min inbox, mail från GBS som var på turné utomlands. Denna lilla personliga minnesbild gör att jag ser honom i ett annat ljus.

Jag ber också att få rekommendera det nya förordet. Helt rörande är det samtal som Werkelid har med Kjell Stensson (den gamle radiomannen) i en busskur på Odenplan. Boken blev inte riktigt den framgång man hoppats på och många kritiker var oförstående. Stensson, som inte kände Werkelid annat än till utseendet, hälsade försynt och berättade att han tyckte mycket om boken och hade den största respekt för Sighsten. Det tycker jag var mycket fint gjort av den åldrade radiomannen med sina karaktäristiska skånska diftonger.

Här en gammal radiointervju med Herrgård från 1987, samma år som han offentligt gick ut min sin sjukdom.

Pocketugåvan saknar tyvärr de fotografier som fanns i den ursprungliga utgåvan. Illustrationerna finns dock kvar. På Bokbörsen, eller valfritt antikvariat, hittar man originalupplagen.

För er som är ovana vid begreppet Tags, klicka på Sighsten Herrgård nedan, för att se fler bilder och läsa mer om hans liv.

Ett svar på “Sighsten Herrgård ges ut igen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *