Jugendståt i det vackra Norrköping

jugendlyx
Jag hör till dem som tycker att Norrköping är en vacker stad på det hela taget. Ovan en bild från den vackraste jugendvåning jag någonsin sett här i Sverige. Fler bilder här, man tror inte sina ögon. Ekpaneler så långt ögat kan nå!

narvavagen 32
Den på jugenddetaljer rika interiören i Narvavägen 30-32.

Stockholm är inte någon utpräglad jugendstad. Visserligen finns det mängder av jugendhus både på Söder och i Vasastan, men de flesta är av ett enklare slag och många hårt renoverade. På Östermalm hade byggnadsverksamheten avstannat något, men visst byggdes det en hel del hus. Under 1890-talets andra halva, byggdes många hus där man ser spår av jugend  till det yttre. Inomhus är det dock vanligt med tunga dörröverstycken och överdådig stuckatur. Narvavägen 30-32 (tidigt 1900-tal) samt 22-24 ( sent 1890-tal) är bra exempel på vackra byggnader (se Stadsmuseets inventering här). För att inte tala om Strandvägen 7A-C.

Många hus byggdes också om under denna er. Fastigheter från åren runt 1880 försågs med både ny fasad och nyinreddes från grunden. Ibland sparades endast smygpanelerna.  Sturegatan 32 (1912, korsningen med Kommendörsgatan, har en otroligt vacker entré, se bilden nedan) är ett exempel, Östermalmsgatan 60 (ombyggnadsår 1907).

Entré Sturegatan 32
Entré Sturegatan 32.

Ytterligare ett exempel är Engelbrektsgatan 16 som runt 1905 helt byggdes om och till. Resultatet måste ha varit mycket elegant, men år 1940 blev det en ny ombyggnad helt i funktionalistisk anda. Mot gården finns en större lägenhet som måste vara en av de finaste funkisvåningar som finns. 3 stora rum i fil upptar en gavel. Fönsterpariet i vardagsrummet liknar inget annat. Mot gatan ligger en tvårummare och två trerummare. En interiörbild hittar ni här. Visst är det vackert med den öppna spisen och de strama linjerna? Jag är mycket svag för detta hus. Inredningen är dock i uslaste laget. Takhöjden är 3,6.

3 thoughts on “Jugendståt i det vackra Norrköping

  1. Håller med om Norrköping, mycket vacker stad. Tack, för bilden från Engelbrektsgatan 16, vilken kontrast. Carl Bergsten har ett liknande möte jugend/funkis, dock med sig själv. Stolarna från Strömsholmens Café i Norrköping från 1906. Han hade gjort ett två veckors studiebesök på Wiener Werkstätte kort innan stolarna ritades, dessa stolar ersätts på 30-talet med funkisstolar av Bergsten åter som formgivare. Ärligt talat, som om det inte räckte med de första stolarna!

  2. Visst är Norrköping en vacker stad! Vilken fantastisk jugendvåning! Jag blir riktigt riktigt avundsjuk. Önskar att arkitekterna ville svälja sin stolthet och rita jugendhus för 2000-talet. Jag är spekulant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *