Kvällens luft precis som champagne

Det här är bland det bästa jag vet. Det finns som bekant mycket som är bra, men just den här tillhör favoriterna. Texten skrevs av Nils Hellström och musiken komponerades av Thore Ehrling.

Och det är texten som jag tycker allra bäst om. Man skulle kunna kalla den banalt romantisk, men var gör väl det när man faller hejdlöst, tar den till sitt bröst och nästan gråter?

När är väl kvällens luft precis som champagne, med doft av nattviol, ros och kastanj? Det händer alltid när vi mötas vi två, på en månskens-promenad.

När spirar röda rosor upp där vi går, när dansa älvor runt omkring i vårt spår? Det händer alltid när vi mötas för att gå, på en månskens-promenad.

Och lyssna på den och lägg märke till stråkarna som kommer mot slutet. Så vackert.

Går jag alen och vankar, under en måne så stor, har jag i mina tankar, gissa min vän, vilken du tror.

När kan man lyckostjärnan nå med sin hand, när lyser vägen vit till vårt Samarkand, det händer alltid när vi mötas vi två, på en månskenspromenad.

Bilden ovan kommer från notbladet (för övrigt en typisk bild från Ateljé Uggla, snygg som tusan). Det har tillhört min far och eftersom han började spela på dans redan 1943 så undrar jag om den fanns på repertoaren redan då, eller om det dröjde några år. Han var mycket ung på den tiden och sättningen var bas, fiol och dragspel. Deras Månskenspromenad måste ha varit av enklare slag, men så växte väl varken nattviol och kastanj vid de norrländska festplatserna. Och inte var det champagne i glasen.

Är jag på det humöret och sällskapet det rätta, brukar jag sjunga den.

4 thoughts on “Kvällens luft precis som champagne

  1. Kul att du lyfter fram den här fina melodin. Jag brukar främst lyssna på en version med Carl Holmberg och brukar då nästan alltid sjunga med (kanske inte om jag lyssnar i ipoden på bussen…).

    Det här en mycket intressant blogg som jag upptäckte först idag men som nu åker in i rss-läsaren. Jag känner mig hemma i nästan alla artiklar och har själv en stor referensvärld inom kultur från perioden 1880-1960. Ingen i omgivningen förstår vad man pratar om när man namedroppar Adolf Jahr, Emma Meissner och Kotti Chave eller refererar till att det säkert var trevligt på Jones Grill och Fenixpalatset när det begav sig.

  2. Har hittat dig på Facebook tidigare då har det handlat om att renovera med varsamhet men också detta ämne intresserar mig mycket! Tack för att jag veta allt det ovanstående!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *