Te, scones och så några mord

Skall det vara spänning skall det vara kriminalromaner. Mina personliga favoriter är Dorothy Sayers, Agatha Christie och Maria Lang. Stieg Trenter skrev tyvärr som en kratta, så honom kan jag inte rekommendera, även om han oftast lyckades med stämningen och miljöerna.

Kamratfesten är Dorothy Sayers praktroman. Jag har inte läst den på engelska, men jag har lärt att den svenska översättningen tyvärr är något bristfällig och dessutom förkortad. Det är synd, ty den har en verkligt bra intrig och är dessutom en roman med många kloka ord. Det är i denna roman som Lord Peter Wimsey äntligen får ja av Harriet Vane. Läs även Mördande reklam, som utspelar sig på en reklambyrå i London på 20-talet. Mycket underhållande, även om mordintrigen kommer något i skymundan.

Agatha Christie har skrivit mängder av deckare och håller förvånansvärt hög kvalité, även med tanke på sin stora produktion. Jag kan särskilt rekommendera Liket i biblioteket, Fem små grisar, En dos stryknin, Mord i prästgården och Nemesis. Christies karaktärer är härligt stereotypa och intrigerna försiggår nästan uteslutande bland socialgrupp ett. Precis som det skall vara.

Maria Langs mästerverk är Kung liljekonvalj av dungen. En fantastisk bok som utspelar sig några försommardagar i staden Skoga. Vackra Annelie Hammar försvinner dagen innan sitt bröllop med den välbärgade Joachim Kruuse och återvänder inte levande. Det är en mycket stämningsfull och sorglig bok som är nära nog perfekt i både intrig och utförande.

Läs gärna mer av Maria Lang, det mesta är bra. Dock blir böckerna sämre på 70-talet, framförallt hamnar själva intrigen i skymundan. Jag rekommenderar Svart sommar, Mörkögda augustinatt, Tragedi på en lantkyrkogård, Medan staden sover och Vitklädd med ljus i hår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *