Frans skrivbok ligger på pulpeten

Min farfars far hade en bror som hette Frans. Han var född 1862 och dog 1941. År 1851 deltog han i undervisning i grannbyn tillsammans med några andra ungar, och de var nog den enda undervisning han någonsin fick. Han visste dock att lära sig på egen hand.

Kvar finns dock en gammal skrivbok där Frans räknade och konstruerade (här en bild). I boken finns räkneövningar som bla.a. behandlar geometri och mekanik. Jag är nyfiken och undrar om han kanske hade skaffat en lärobok och gjorde de övningar som fanns däruti. Svaret på den frågan får jag nog aldrig.

Jag vet inte så mycket mer om Frans. Han var ogift och skriven som maskinist och ägde ett mindre hemman med ladugård, åker och skog. Innan han dog, såg några påpassliga släktingar till att gården skrevs på dem. Jag undrar också vad Frans tyckte om den tragiska historia som jag berättade om för knappt två veckor sedan. Det var hans brors änka som gifte om sig med den man som hon trodde var välbärgad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *