S:t Görans gymnasium

Före detta Hushålls- och sömnadsskolan på S:t Göransgatan, är en av stans snyggaste byggnader. Extra vacker har den faktiskt blivit med åren då de underhållsfria materialen åldrats och gett ytterligare liv åt fasaden, som är ett riktigt mästerverk i Le Corbusiers anda utfört av arkitektparet Charles Edouard och Léonie Geisendorf, som även ritade det mycket lyckade radhusområdet vid Riksrådsvägen i utkanten av Bagarmossen.

Huset är tydligen Kulturskyddat och man får hoppas att det innebär att fasaden är skyddad från förvanskning. jag vet inte hur det är med Hötorgscity, men där har iallfall de låga byggnaderna mot Sergelgatan helt förstörts med nya klumpiga aluminiumprofiler. De ursprungliga var betydligt elegantare och mer smäckra.

Som före detta Kungsholmsbo kan jag berätta att byggnaden ofta toppade listan över de mest anskrämliga byggnaderna i stadsdelen, vilket för övrigt verkar vara ett säkert tecken på god arkitektur. Här i den Östra stadsdelen, ligger Garnisonen, gamla Konstfack och Arkitekturhögskolan alltid bra till.

Geisendorfs har även ritat en enplansvilla i Djursholm byggd i mitten-slutet av 50-talet som är mkt fin och den fantastiska Villa Delin (eller har jag fel nu?) på paradadressen Strandvägen i samma område.

6 svar på “S:t Görans gymnasium”

   1. Du har rätt! Faktum är att grannarna fortfarande heter Delin… borde jag vetat som bor i närheten! Säkert en släkting som styckade av och byggde, ska fråga vid tillfälle.

    Enplansvillan på Ranängen – vet du vilken adress den har? Måste vara högt upp på Väringavägen.

    1. Ja, grannarna heter Delin men den Delin som lät bygga villan har flyttat. vet ej vem som bor där nu.

  1. Åh, kul! Den är fin. Har också spanat in den. Jag tror att jag har ett reportage därifrån någonstans.Skall leta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *