Något om General Motors tak

Årsmodellerna 1959 och 1960 fanns General Motors bilmärken i den eleganta 4-dörrars hardtopversion som brukar kallas flat-top, vilket inte är så underligt, taket är onekligen platt. Som framgår av bilden, är det ingen hejd på de stora glasytor som omger passagerarna. Även bakrutan är av panoramatyp och går runt hörnen.

När man vevar ner rutorna på en 4-dörrars hardtop (vilken som helst, inte bara flattopen) upptäcker man att det inte finns någon stolpe mellan fram- och bakdörren och det är det som är själva tanken bakom denna dylik karosstyp. Elegant och luftigt! Prisvärda är de också, dessa modeller, för 2-dörrars är alltid mycket dyrare.

Flattopen spred sig tämligen omgående till Europa där Opel kopierade taket till 1960 års nya Opel Kapitän. Bilden ovan föreställer en Oldsmobile av 1959 års modell. Snyggast av denna årgång är dock Pontiac, men någon sådan i flattop-utförande kunde jag inte hitta. Här en bild på den maffiga interiören och det eleganta bakpartiet (på en 59 sportcupé som i ärlighetens namn är en stilig karosstyp men med ett trångt baksäte)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *