Hi-jackers

När jag haft min bil ett år eller så, fann jag strax bredvid tanklocket bakom registreringsskylten en ventil som på pricken liknade de ventiler som man pumpar in luften i på bildäcken. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att ta mackens luftslang och pumpa lite. Mycket riktigt, det gick utmärkt att pumpa och i samma sekund som jag släppte på luft, åkte bilens bakdel upp. Tro det eller ej, men det visade sig att min bil hade Hi-jackers!

Hi-jackers är stötdämpare som med hjälp av lufttryck kan göras hårdare. Lastar man tungt, till exempel vid långsemester med mycket packning, är det bara att pumpa i lite extra luft, så håller sig bilen på lagom nivå och man slipper en trött bakdel som nästan släpar i marken. Skall man köra snabbt på kurviga vägar och vill ha en stramare fjädring, är det också fördelaktigt att öka trycket.

Om man betalade extra när det begav sig på 70-talet kunde man få automatisk nivåkontroll vilket innebar att en vacumdriven kompressor pumpade upp alternativt släppte ut luft beroende på hur mycket man lastade i bilen. Ett slags inbyggt vattenpass reglerade kompressorn; om bakdelen sjönk, pumpade den in luft, om bakdelen steg mot skyn, släpptes luften ut. Hur det nu kan komma sig att moderna bilar saknar denna mycket praktiska detalj, kan man verkligen fråga sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *