På polaroidsafari i vårkylan

Jag har äntligen köpt film till min Colorpack II-kamera. Polaroidfilm är inte billigt och snart tillverkas den inte ens. Det gäller således att passa på innan filmen tar slut och när man är stadd vid kassa. Vid temperaturer under 18 grader skall filmen framkallas i cold clip, dvs man värmer upp två metallskivor mot kroppen och låter sedan bilden framkalla mellan de ljumma plattorna i 60 sekunder.

Kombinationen kyla, skymning och grått väder är inte lysande. När den varma sommarsolen börja sjunka, kan bilderna bli helt fantastiska, nu blir de lätt mycket grå. Här ser ni en av byggnaderna vid Gasklockorna i Hjorthagen. Då exponeringstiden blev lång och jag rörde kameran blev resultatet mycket speciellt. även skärpan och färgerna är undermåliga. Dock inte utan viss charm.

Jag begav mig också ut för att fota Lotten von Kraemers gamla villa på Villagatan. Tyvärr stod där några fula bilar framför, så det blev ingen bild tagen. Istället fann jag en fin bakgårdsvy som blev kvalitestmässigt mycket bra. Lite bleka färger, men skarp; precis som jag vill ha det.

Här kan man läsa mer om Polaroidfilm och -kameror. Min kamera ser ungefär ut som Square Shooter 2 och använder sk. packfilm. Varje bild dras fram manuellt efter exponeringen och framkallas i 60 s och sedan skiljs bilden från negativet genom att dessa dras isär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *