Den fluffiga klappgrötens återkomst

Som fluffig marshmallows men inte lika söt är den idag helt bortglömda klappgöten som egentligen är ett mellanting mellan mannagrynsgröt och saftsoppa. Den är god och mycket fluffig, ty den består till nästan 50% av luft.

Hur gör man då? Man kokar upp 1 dl röd outspädd saft, tex körsbär eller hallon, med 4 dl vatten. Sedan tillsätts dygt 0,5 dl mannagryn under vispning. Låt sedan småputtra på spisen i 15 minuter under viss omrörning. Låt sedan gröten kallna under konstant vispning med elvisp. Det är nu all luft vispas in och den tidigare genomskinliga soppan bli till ett rosa fluff. När gröten kallnat, är den färdig att hällas upp i en skål och servras med mjölk (om man så önskar).

Om man får tag på blåbärssaft av god kvalité, är den en ypperlig bas till soppan. Om den är svag, bör dock mängden saft ökas på bekostnad av vattnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *