Mor Johans skållade rågbröd

Jag har bakat rågbröd och det blev riktigt gott. Receptet är ett gammalt beprövat husmorsrecept från förr. Jag lämnar över ordet till gamla mor Johan:

3 dl grovt rågmjöl
drygt 1 kg vetemjöl
1-2 msk salt
1 tsk socker
1 pkt jäst
vatten (ta mer vatten om det skulle behövas
grovt salt till garnering

Jag slår 6 dl kokande vatten över rågmjölet i en stor bunke.blanda om och låt stå tills det svalnat eller över natten.blanda sedan jäst och salt och socker med fingervarmt vatten.Slå över rågmjälet och blanda om.Tillsätt i etapper vetemjöklet under omrörning, tills degen släpper, här får man ha lite kännsla. Om degen är för lös blir brödet platt men saftigt, med för mycket mjöl blir det för torrt. Lagom mängd ger ett saftigt och svällande bröd.

Låt jäsa i 1-2 timmar. Baka ut på en i plåt till två limpor som snittas,knåda inte för mycket, larva sig inte med bakduk osv. penslas med vatten och strös med grovt salt.Låt jäsa tills dom ser maffiga ut.Kör in i ugnen på 200 grader tils dom är nästan brända. ca 40 min.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *