youtube.com

Äntligen! youtube.com är precis vad som saknats. Här finns mängder av popvideos och liveframträdanden, rena himmelriket alltså. Njut av DAF:s Der rauber und der printz;Blow Monkeys It doesnմ have to be; Desireless Voyage, voyage; Ultravox Passing strangers;ABC:s Poison arrow; Pet shop boys Paninaro; Billie Holidays Strange fruit; DustySpringfields You donմ have to say you love me; Jacques Dutroncs J”aime les filles och mycket mer.

Vad jag framförallt gillar är alla videos från tidigt 80-tal, framförallt de som sorterar under någon slags new romantic. Jag älskar dem, färgerna, kläderna, de fåniga berättelserna, poserna och den något naiva framtoningen. Se tex Dr Robert (och hans Blow Monkeys) i It doesnմ have to be that way där han poserar vid kylskåpet i morgonrock, utklädd till präst, i kavaj med silversolglasögon, alltid med våt blick och ett tvivelaktigt leende.

En annan favorit är Japan, titta tex på Visions of Chine och I second that emotion. Snyggt! Så har vi DAF, det tysk-amerikanska vänskapsförbundet. Der rauber und der printzär fantastisk, en blandning av dockor och homoerotik. Jag kan inte tänka mig någotliknande göras idag. Det är för sjukt, men så bra. Så har vi Visages Night train, hur man nu skall beskriva den. En märkligt glammig retrodoftande industrikänsla där det inte knusslas med skönhetsprodukter.

Slutligen: Ultravox med Passing strangers från Vienna-albumet. Svartvitt, tjugotal, dramatiskt,mörkt och kontrastrikt. Den får en att tänka på OMD:s Pandoras box som kom tio år senare. I finalen lättar skuggorna och bilden ser handkolorerad ut. Enormt effektfullt. Titta även på Hiroshima Mon Amour, Dancing with tears in my eyes och Vienna.

Som sagt, det är stor skillnad jämfört med dagens estetik, men för mig som gillar 20-30-taletoch nyromantiken är detta en verklig höjdpunkt där eskapismen firar triumfer. Det kan inte bli mycket bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *