Pictures at an Exhibition

Ett intressant uppslag var det Moussorgsky hade när han komponerade Pictures at an Exhibition. Besökaren anländer utställningen och beskådar sedan 10 olika verk, vilket musiken uttrycker. Det genomgående musikaliska tema i stycket är “Promenade”, dvs besökarens förflyttning mellan bilderna.

Idéen fick Moussorgsky när en av hans närmaste vänner, konstnären Hartman, avled. En minnesutställning anordnades och som en hyllning komponerade han verket utifrån ett urval av de akvareller och oljemålningar som visades.

Moussorgsky skrev ursprungligen stycket för piano (1874) vilket senare orkestrerades av Ravel. I början av femtiotalet var stycket på modet så Mercury beslöt att göra en inspelning med Chicagos symfoniorkester under ledning av Rafael Kubelink. Denna blev den första i deras berömda Living Presene-serie. Om ni snubblar över den gamla skivan, köp den och njut både av stycket och makarna Fines högklassiga inspelning (dock, varning för den taffliga cd-utgåvan). Eller, lyssna på mitt exemplar som dock är något bedagat efteralla år som gått.

Pictures at an exibition med Rafael Kubelik och Philadelphia symphonyorchestra del 1

och del 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *