La vinyl

I mitten av 40-talet lanserade det amerikanska företaget Pilotone vinylskivan (det var fortfarande 78-varvsskivor). Vinyl hade under kriget använts till de de kallade V-discs som distribuerades till amerikanska soldater runtom i världen, då det antogs att även soldater var i behov av inspelad grammofonmusik.

Vinyl är som bekant inte lika sprött som schellak, 78-varvsskivornas vanliga material. I gengäldär skivorna känsligare för repor. Pilotoneskivorna i vinyl brusar mindre men i övrigt låter de som vilka skivor som helst från 40-talet. Ljudkvaliten beror mindre av material och mer på inspelningsår (mikrofoner och inspelningskarakteristik).

Jag har ett rätt så härligt skivalbum med Roberto and his pan-american orchestra.Det innehåller fyra skivor av röd vinylplast. Här några smakprov:

Samba

Las Palomitas

Cachita

Perfidia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *