Matlagningsinstitutet del 1

Dagens rätt är Dillkött. En ypperlig rätt, relativt lättlagad och fantastiskt god. Här ett recept som förenklar tillagningen betydligt, ty grytbitar av nöt eller fläsk utgör grunden. 500 g kött är lagom för 3-4 portioner. Att laga en mindre laddning är bara dumt, bättre då att frysa in och spara.

Bryn köttet i smör i några minuter. Häll på vatten så att köttet täcks med en smula råge. Tillsätt purjolök och morötter i bitar, lite mindre mängd än köttet, samt vitpepparkorn. Låt sjuda delvis under lock tills köket börjar bli mört (20 min och uppåt). Skumma av om så behövs. Tillsätt sedan grädde, 1 dl ungefär, samt hackad dill efter behag.

Nu kommer den viktiga punkten, balansen mellan salt, socker och ättika. Börja med 1-2 msk socker, 2 km salt samt 1 dryg kapsyl ättiksprit. Öka sedan salt, socker eller ättika så att en smakrik balans uppnås.

Servera med en sallad eller riven vitkål samt kokt potatis eller potatismos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *