Matiné

Cinemateket är en ypperlig inrättning. Häromdagen hade de en goda smaken att visa en filmatisering av Hjalmar Söderbergs Doktor Glas som var mycket vacker. Dock, jag efterlyser 30-40-talets överklasskomedier.

Generellt för dessa filmer är att de utspelar sig i en bättre miljö med grevar,konsulinnor, baronessor och direktörer. Naturligtvis medverkar även hembiträden,springpojkar och en och annan nasare. För att illustrera handlingen i någon av dessa komedierciterar jag beskrivningen av ”En, men ett Lejon!” från 1940

”Då ingriper emellertid Lindas mor i handlingen, varvid den trasslas till ännu mer. Nya förväxlingar och olika svårförklarliga situationer uppstår, innan allt åter är bra mellan Kurt och hans verkliga hustru Linda. Då kan också Harry och Camilla få varandra.”

I filmen ”En natt på Smygeholm” från 1933 uppstår andra problem. ”Major Hector har en komplicerad dag. Dels spelar han golf med brorsonen Georg Kraft, dels har han bjudit en liten modist, Clary, på middag, dels skall frun komma tillbaka.”

Cementerade könsroller, eleganta miljöer (och toaletter) och en halvtafflig intrig är precis vad jag efterlyser mer utav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *