De glömda lyxvillorna i Stora Mossen

Lyxvillorna på Igelkottsvägen i Stora Mossen hade inte helt gått mig förbi, men jag hade aldrig sett dem själv. Och vilka villor sedan! Många av husen har stora likheter med dem i Södra Ängby, men det också ett flertal som är verkligt originella. På bilden ovan ses två av de intressantaste: Igelkottsvägen 97 och 99.

Villan till höger i fonden byggdes åt byggnadsingenjör Sjölander och arkitekter var inga mindre än Ancker, Gate, och Lindegren. Dessa tre startade 1936 arkitektkontoret AGL Arkitekter AB (på Regeringsgatan 40) vilket innebär att detta måste vara ett av de första uppdragen. Senare kom de att rita Larsberg och Torsvikshöjden på Lidingö, samt ett av husen vid Sergels torg. Och många bostadsområden runt om i landet.

Villan är verkligen snygg och lite asketisk, se bara denna vackra fasadritning. Bottenvåningen innehåller vardagsrum, matsal och herrum samt allt som hör köksdepartementet till. På övre botten finns en generös hall, ett rum med balkong samt två sovrum och en klädkammare. På det stora hela en mycket vacker villa

På tomten intill, Igelkottsvägen 97, lät fru Hedbom uppföra en mycket rymlig och påkostad villa som har en tredje våning med ett generöst herrum med anslutande altan samt öppen spis. Arkitekt var Edvin Engström vid Stockhols stads fastighetskontor. Engström ritade nästan samtliga villor i Södra Ängby och en mycket stor del avbeståndet i Stora Mossen. Här fasadritningarna och plan för bottenvåning och en trappa samt solterrass och källare.

Villan har ett mycket generöst vardagsrum som övergår i en matsal. Öppen spis finns naturligtvis och även ett frukostrum. I anslutning ligger kök, serveringsrum och två jungfrukammare. en trappa upp finns en generös hall med öppen spis samt fem rum, stort badrum och wc.

Ytterligare en trappa upp ligger nämnda herrum samt solterrass. Vilket fantastiskt hus! Fru Hedbom kan knappast ha varit barskrapad.

13 svar på “De glömda lyxvillorna i Stora Mossen”

 1. Husen är på något vis hjärtskärande vackra. Familjen Myrdal bodde också i ett sådnat hus, jag googlade Alva + Bromma och hittade detta:
  Villa Myrdal var makarna Alva och Gunnar Myrdals hem i Stora mossen, Nyängsvägen 155, i Bromma.
  Sven Markelius ritade 1937 Villa Myrdal till sina goda vänner Alva och Gunnar Myrdal. Alva Myrdal deltog aktivt i planeringen av byggnaden som består av två plan. I bottenvåningen finns vardagsrum, matrum, kök, rum för barn (med klottertavla på väggen), rum för barnflicka och jungfru samt ett antal förråd och ett garage. I övervåningen ligger ett gemensamt arbetsrum, föräldrarnas sovrum med angränsande bad samt en stor takterrass. Föräldrasovrummet gick att dela av med en skjutvägg mellan sängarna, vilket dåtida presskommentarer tyckte var anmärkningsvärt. (Sannerligen!)
  En speciell, oplanerad akustiskt effekt uppstod mellan våningarna. Enligt sonen Jan Myrdal kunde han delta i föräldrarnas samtal som fördes i deras arbetsrum på övervåningen, medan han befann sig på undre planet. “… Akustiken var så märklig att om jag ställde mig precis vid väggen, där hallen gick över i allrummet hördes varje viskning där uppifrån som om de hade stått alldeles bakom mitt öra…”.
  Utan den märkliga akustiken hade hans barndom kanske blivit annorlunda?

  1. Ja, den är jättefin! Skrev om den för något år sedan. Fantastiska interiörer, men tyvärr flyttade de till USA strax efter att den var färdigställd.

 2. Haha, ska se vad jag kan skrapa ihop… Jisses. Dubbla jungfrukammare! Herrum! Solterass! Man kunde ju bli tårögd för mindre. Ingår bordsskick, allmän hyfs och bildning + serveringspersonal?

  1. Livets nödtorft! Om du komme över kåken, lovar jag att ta plats sol bildat hembiträde. Solterrassen och herrummet delat vi på.

 3. Vilken enorm villa som fru Hedbom skaffade sig. Måste ha varit en ganska stor familj, tre barn (minst), och då behövs både kokerska och husjungfru och barnpiga. Ett jättestort kök, och sopnedkast minsann. Noterar att gästrummet delar badrum med frun – undrar just vilken gäst som bodde där, kanske en nära vän(inna). Är det en ’gillestuga’ i källaren?

  1. Fru Hedbom var lebsisk och övernattade då och då hos jungfrun, framförallt när gästeummet stod tomt.

  1. Nej, tyvärr. Det framgår inte vad jag kan se. Den måste dock ha varit mycket stor om man räknat med alla biytor. Gillestugan i källaren (fast det ordet fanns nog inte då – däremot har jag sett ordet bodega användas) är inte heller den snålt tilltagen.

  1. Märkligt! Det hade försvunnit lite kod. fattar inte hur det gick till. ibland blir det visserligen fel om man flyttar om stycken. Nu fungerar det dock!

   Ritningarna hittar jag vanligtvis i Byggmästaren, men dessa kommer från Stadsbyggnadskontoret. Hittade dem ingen annanstans, ty husen verkar inte vara omskrivna.

 4. dom där husen känner jag väl till då jag kände bengt gate personligen. jag har haft kopior på ritningen som jag lyckats tappa bort. tror husen är omnämda i en bok om bromma som jag tyvärr glömt namnet på..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *