Hornsbergs villastad på Kungsholmen

Hornsbergs Villastad liten
På yttre Kungsholmen, där Hornsbergs Strand idag breder ut sig, planerades på på 1880-talet en ny villastad med Östermalms villastad som förebild. Ute vid Hornsberg låg en gång i tiden Hornsbergs malmgård med en pampig barockträdgård. På 1750-talet anlades här en textilfabrik som kom att byggas om till sockerbruk. Både sockerbruket och malmgården revs dock när Stora Bryggeriet uppfördes runt 1890.

Villastaden placerades intill malmgården och gavs en mycket trivsam planering med slingrande gator och kvartersnamn i stil med Paradiset, Lyckan, Lustgården och Glädjen. Tomt AB Hornsberg, som företaget hette, tog också fram typritningar på lämpliga villor och några av dem syns på bilden ovan (klcka på bilden för att se den i större format). Tyvärr visade sig tomterna mycket svårsålda och inte en enda köpare visade sig vara intresserad. Kanske inte så konstigt med tanke på att området låg en bit från den centrala staden och en mängd industrier passerades på vägen ut. Enligt uppgift byggdes dock två hus av Tomt AB Hornsberg och dessa hus revs under 1900-talets första decennier. Här en vild på en av dem. Planritning hittar ni här.

Ett svar på “Hornsbergs villastad på Kungsholmen”

 1. Att montera avvikande fönster är dessutom att kasta en av aktörerna i byggprocessens arbete på sophögen, nämligen arkitektens. En yrkesgrupp som i vart fall förr hade studerat stilideal och harmoniska proportioner, en tillgång som i en grovhuggen mock-vändning blir helt kastat på sophögen.
  Banala profiler, för breda karmar, för breda bågar, oharmoniska rut-indelningar, fel hängning, klantdesignade handtag, extrakostnad för fasadreparation runt utbytta karmar.
  Den största påverkan på resursförbrukning och miljö står man för själv, hur man hanterar det man har i sin ägo och de flöden av förbukningsvaror man nyttjar.
  Sluta spola fullt ös i vattenkranar, av fulla flödet är det bara några få procent som berör det man vill tvätta rent resten går i avloppet direkt, sluta spola med engreppsblandare i rätt framläge om du inte ska ha ljummet vatten. Engreppsblandaren är säkert en stor orsak till onödigt spolande och tvära stängningar som ger slag i rören som till sist går i sär i någon klen materilalövergång. Med vanliga kanar är det ”jobbigare” att dra på fullt ös och onödigt varmvatten kommer inte fram eftersom man inte drar på två kranar när man bara ska ha kallt vatten. Måste du verkligen duscha var dag, i så fall varför bara en gång om dagen!
  Om vi inte lär oss att hantera resurserna själva kommer tillvaron att bli helt hopplös om allt ska ske med generella direktiv, krav och blockeringar/begränsande styrning i värme- vatten- & luftflöden.
  Allt för många är helt aningslösa inför vad för resurser som måste till för att den bekväma icke-tänkartillvaron ska fungera.
  Framför allt bör man titta på vad för meningslös lågkvalitativ dynga man lockas att köpa på ”billighetskedjor” exvis i samband med haloween. Skräpprodukter av kortvarig aktualitet, producerade i något fjärran land utan större miljö- eller personalhänsyn och sedan skeppade i onödan hit för att strax belasta våra soptippar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *