Paul Hedqvistsritad funkisvilla i Skara

img_7081

Detta torde vara Skaras första funkishus och det stod klart 1931. Det uppfördes för Sven Hallins och hans hustrus räkning. De hade låtit skarabyggmästaren Albert Bergling rita en villa som naturligtvis fått en fasad i klassicistisk stil, men det gillade inte herr och fru Hallin så de kontaktade Paul Hedqvist som redan våren 1930 hade de första skisserna färdiga. Uppenbarligen tillstötte inga komplikationer i form av klagande grannar el.dyl. och huset kunde färdigställas enligt arkitektens ritningar. Vid den här tiden var det inte helt ovanligt att den nya arkitekturen gav upphov till starka känslor.

I ett reportage i Svenska hem 1943 presenteras villan och vi får bl.a. se det vackra vardagsrummet.

1 thought on “Paul Hedqvistsritad funkisvilla i Skara

  1. Står inte soffan och det tillhörande bordet lite väl nära den öppna spisen? En tvåsitssoffa, en bit längre ut, hade möjligen gjort sig bättre. Det sexkantiga bordet hade då kunnat flyttas en halvmeter, för att undvika att skadas av värme. Hur som helst, visst är vardagsrummet tjusigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *