Agra margarinfabrik, Långholmsgatan

Bulten 5 Agras Margarinfabrik

På Långholmsgatan, där det idag står ett bostadshus och det nybyggda Hornhuset, låg fram till början av 1960-talet Agra margarinfabrik. Anläggningen stod klar 1898 och kompletterades på 1920-atlet med ytterligare en byggnad mot Borgargatan som byggdes till i mitten av 1930-talet. Fabriken startades av Knut Knutson Heje som redan drev en liknande anläggning i Norge. Runt 1920 lanserades Melange, en smörblandad margarinsort som kom att bli mycket populär och som gjorde att fler köpte margarin.

2 svar på “Agra margarinfabrik, Långholmsgatan”

  1. Du kanske redan minns detta, men i någon av sina underbara memoarböcker berättar Elsa Björkman-Goldschmidt om sitt misslyckade val av pseudonym när hon skulle skriva kåserier från Wien i en svensk tidning. ”Melange” lät bra i hennes öron tills någon skickade henne en urklippt annons för margarinsorten, komplett med bild på en glad kossa. Hennes humor är oslagbar, tycker jag. Nu måste jag läsa om henne – igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *