Ett lämpligare klimat för min Kamelia

Kameilans nya hem

Kamelior trivs i svalt klimat vintertid och vill heller inte ha alltför torr luft. Ingetdera stämmer in på vanliga svenska hem. För 100-150 år sedan, när de stora salarna mestadels stod oeldade vintertid, trivdes Kamelian utmärkt men det gör den av naturlig orsaker inte idag. Min planta, som jag köpte till nedsatt pris på Hemköp för ett år sedan trivdes relativt bra över sommaren men tappade blad då och då och knopparna föll alltid av. I höstas kom jag på den geniala idén att trä en plastpåse över krukväxten. Inte så snyggt, men knopparna fick sitta kvar och slog ut!

Påsen hade dock sina nackdelar, framförallt såg man knappt de blommor som slog ut. Att hitta någon form av drivhus för en rimlig peng gick inte alls, även om jag hade lagt en bra slant hade det varit svårt. På IKEA fann jag dock en stor vas, 65 cm hög och 27 cm i diameter. Vänd uppochner blev den perfekt hem för Kamelian. Längst ned har jag ett fat med vatten på och i det stor det vanliga fatet och krukan. Jag skall försöka skaffa ett lämpligare fat, lägga grus i botten och ställa krukan på det för att på så sätt få ett lagom fuktigt klimat. Lutning kan lätt ordnas genom att peta in något under vasens nederkant (egentligen dess överkant).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *