Så otroligt gott med Pariservåfflor

Franska våfflor

Pariservåfflor är verkligen underbart goda! Spröda och söta och fyllda med god smörkräm. Jag utgår från att de är en svensk uppfinning, inspirerad av fransmännens våfflor. Ett annat namn på dessa mumsig kakor är Franska våfflor

Det finns två olika varianter av Pariservåfflor och den ena bygger på plattor av fryst smördeg. Dessa recept kan man nog hoppa över misstänker jag. Rätt blir e däremot om man gör en deg på följande ingredienser:

2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
200 g margarin
1 dl socker
3-4 dl mjöl
1 dl potatismjöl

Degen arbetas samman och får sedan stå kallt att vila. Kavlas sedan ut till ca halvcentimetertjock och tag ut runda kakor, ca 4 cm i diameter. Lägg socker på ett smörpapper och placera de runda kakorna där. Strö över socker och kavla dem så at de blir avlånga. Lägg dem sedan på smord plåt och grädda i drygt 225 grader så att de blir aningens gyllenbruna. Låt svalna och lägg samman med smörkräm emellan. Godast blir den franska, men det tar också tid att göra.

En variant på degen finner man i Vår kokbok. Det receptet lyder:
4 dl vetemjöl
200 g margarin, kallt
Blanda och smula.
Blanda 1/4-1/2 tsk ättikssprit med 5 msk kallt vatten och tillsätt degen. Arbeta raskt ihop till en deg. Låt stå kallt över natten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *