Ungsstekt lax och god hollandaisesås

T och S lax och hollandaise

et är inte mycket som slår en hemgjord hollandaisesås eller dito bearnaise. Visserligen tar det sin tid att vispa samman dessa såser och det finns alltid en risk att de skär sig om man inte är ytterst försiktig, men bortsett från detta är det idealiska såser.

Bilden ovan tog jag i somras och där ser vi Sanny och Thyra som strax skall ta för sig av laxen, hollandaisesåsen, salladen och färskpotatisen. Såsen hittar ni till vänster.

När man lagar Hollandaisesås kan det vara klokt att hålla sig till en vanligt beprövat recept och inte servera någon modern variant med ”twist”.  Jag brukar ta det recept (Hollandaise 1) som finns i Svenskt husmoderslexikon och det är pålitligt och bra.

5-6 vitpepparkorn
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
2 hg smör
salt, kajennpeppar och citronsaft

Bered den som brukligt är (reduktion av de tre första ingredienserna, vispa äggulor och reduktion i vattenbad och tillsätt försiktigt i det smälta smöret och smaka sedan av med salt, peppar och citronsaft).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *