Ottilia Adelborgs museum i Gagnef

klara-larsson-och-sigen-och

För snart 10 år sedan var jag på besök i Gagnef och besökte då Ottilia Adelgorgmuseet. Det bestående minnet därifrån var spetsarna som Adelborg samlat och komponerat eftersyn flytt till Gagnet i början av 1900-talet. Hon hade också startat en knyppelskola för att föra kunskapen vidare till kommande generationer. Spetsarna i Dalarna skiljer sig från de s.k. Vadstenaspetsarna på så sätt att man oftast knypplar fritt i Gagnef medan man i Vadstena använder ett mönster som underlag.

Efter att ha besökt museets webbplats undrar jag om spetsarna visas där idag. En omändring har nyligen skett och det verkar som om de gamla spetsarna inte har en lika framträdande plats idag. Säker är jag inte och förhoppningsvis har jag fel.

Några som dock håller stilen är Elsa Petterssons spetsaffär i Vadstena. Jag kan särskilt rekommendera denna sida som berättar om Aurore Ingelotz som var spetshandlare i Vadstena i slutet av 1800-talet. Därifrån har jag också lånat bilden som ni ser ovan.

3 svar på “Ottilia Adelborgs museum i Gagnef”

  1. Gagnef håller stilen som ett centrum för hemslöjd, uppbackat av Sätergläntans folkhögskola. Framtidsdrömmen är att det nya Sverige kommer på banan, för de traditionella slöjdarna, skräddarna, knypplerskorna, vävarna är på sluttampen. Sverige-irakiska knypplare, svensk-eritreanska bandvävare, Flodadräkt och Rättviksbrädda gjorda av skräddare från Syrien. I Norge har bunaderna blivit en marknad för invandrare. Vi ligger efter, men behovet är stort.

  2. Hej! Det finns några bilddokument där Aurore Ingelotz och Selma Giöbel förekommer som namnskrifter på mönsterritningar på Nationalmuseum, m.m. Var Aurore Ingelotz verksam som mönsterriterska före den tiden i Vadstena och efter de tre åren i Vadstena när hon sedan tar sig an en hotellverksamhet? Blev hon upplärd av Selma Giöbel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *