Sigfrid Siwerts stora roman Selambs

Jag hade varken läst eller hört talas om Sigfrid Siwertz roman Selambs när jag fann en artikel om hans författarskap i Ord och bild och blev nyfiken på romanen som utgavs i två delar i början av 20-talet. Siwertz skildrar en syskonskara som växer upp på gården Selambs, deras far har blivit hård skadad av ett slaganfall och deras mor dör när de är små. Dessa barn är alls inga gullungar och växer upp till fullkomliga monster, utan alltför många försonande drag.

Som av en slump går Selambs på SVT nu och finns dessutom att se i Öppet Arkiv. jag har visserligen vara sett knappt tre avsnitt, men serien kan rekommenderas. Det är dock en rätt grym berättelse som det ibland tar emot att se. Den är dock ytterst intressant med sina perverterade karaktärer som gör allt för penningen.

6 thoughts on “Sigfrid Siwerts stora roman Selambs

  1. Var inte den en hatskrift mot familjen Wibom(Vibom?) på Huvudsta gård i Solna för att dom bröt en spirande relation mellan SS, som inte var fin nog, och en ung dam från familjen?
    Wiboms var väl kända som ena riktiga tomtjobbare under 1800-talet och framåt. Se “StorStockholms Bebyggelsehistoria” av (inte boxaren)Ingemar Johansson!

    1. Ja, jag tror det var det, men vet inte hur pass nära verkligheten den var. Det fanns säkerligen annat som inspirerade. har du läst eller set Selambs?

  2. Ingegerd Troedsson, Wibomättling på mödernet, har skrivit en släkthistorik om Wiboms på Huvudsta, delvis som en kommentar till Selambs. Mer utförlig om tomtaffärerna är Tor Abrahamsson i sin “Huvudsta från början”. Båda finns i Solnas stadsbibliotek.

      1. Har läst båda rätt nyligen i sb m flytt t Huvudstatrakten, Abrahamsson mest spännande. Båda färgade av sina resp perspektiv, A uppväxt i området och T släkt. Tyvärr har jag inte läst Selambs på ca 20 år, vilket givetvis hämmade totalupplevelsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *